Načítání obsahu, prosím počkejte

Nadýmání dokáže kočku potrápit, je ale důležitým varováním

5. 4. 2023 – 9:19
0
Nadýmání dokáže kočku potrápit, je ale důležitým varováním Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Nadýmání čili flatulence není u koček příliš častý problém. Přesto se čas od času objeví stav, kdy mazlíček začne nápadně výrazněji upouštět tělní plyny. Takto formulované konstatování může svádět k úsměvu, je ale potřeba vědět, že vedle banálních příčin může být někdy i na vině i nějaký závažnější stav.

Flatulence u koček má širokou škálu možných příčin. Mezi ty běžné a snadno řešitelné patří například podráždění zažívání způsobené nevhodnou či novou stravou. Právě na změny krmení bývají kočky překvapivě citlivé, někdy vadí i pouhá změna značky jinak velmi podobných výrobků. Proto se doporučuje 7 až 10 dnů dlouhé přechodné období, kdy má zvíře možnost si na novou potravu postupně zvykat. Citlivější jedinci dokonce mohou zareagovat i jen na to, že se otevřel nový balíček granulí, který ještě není dostatečně „prodýchaný“.

Dietní chyby pak mohou spočívat i v tom, že v potravě je příliš mnoho vlákniny, případně pokud je konkrétní kočka citlivá na její zdroj vlákniny či bílkovin. Některé kočky si dokonce mohou nadýmání způsobit i jen tím, že mají zlozvyk příliš rychlého hltání a při jídle tak spolykají hodně vzduchu. Tyto stavy jsou řešitelné – u změn potravy pomalejší postupem, u hltavosti například speciální miskou. Jak jsme ale naznačili, mohou existovat i závažnější zdravotní stavy, které vedou k flatulenci.

Kdy k veterináři?

Nadměrnou produkci plynů ve střevech tak mohou vyvolat například parazitické, bakteriální či virové infekce. Některé nemoci mohou vést k narušení rovnováhy mikroflóry, škodit přitom mohou oba extrémy: přemnožení i naopak nedostatek správných bakterií v zažívacím traktu. Známý je u koček i výskyt zánětlivých onemocnění střev, vliv pak mají i choroby, které ovlivňují metabolismus a tím pádem narušují správné trávení látek v zažívacím traktu.

Pokud se vyskytne nadýmání, které trvá déle než den či dva, je na místě navštívit veterináře. Dietní chyba většinou rychle odezní, není ale možné čekat příliš dlouho. Pokud by totiž byla na vině infekce,  stav sám nezmizí, a naopak se bez léčby zhoršuje. Nadýmání tak vlastně může posloužit jako jisté varování, které upozorní, že je se zvířetem něco v nepořádku. Samo o sobě totiž může být nepříjemné, oproti infekčním či zánětlivým stavům střev (vedoucím k horečkám a kolabování organismu) jde ale pořád jen o maličkost.

Kde je primární příčina

Veterinární vyšetření pak hledá pravděpodobnou příčinu, je proto dobré mít jasný přehled o všech symptomech, četnosti výskytu i chování a stravě kočky v posledních dnech. Konkrétní kroky zvěrolékaře velmi závisí na celkovém stavu zvířete, někdy stačí rutinní vyšetření, jindy se pátrá pomocí krevních obrazů a dalších tělních vzorků.

Právě na původní příčině pak závisí i léčba. Pokud nejde o projev závažnější choroby, pak flatulenci většinou vyřeší dietní opatření a probiotická léčba. U výraznějších problémů pomáhá i medikace, která přináší úlevu od nahromaděných plynů. Závažnější napadení zažívacího traktu pak vedle odstranění primární příčiny, například pomocí antibiotik či antiparazitik, tlumí například injekce vitamínu B15 či některé steroidy.

Běžné nadýmání většinou odezní do dvou týdnů a nevrací se, pokud se člověk vyvaruje dřívějším dietním chybám či rychlým změnám stravy. U těžších případů pak velmi záleží na tom, jak dlouho asi může primárně léčená příčina odeznívat. Tělo se může delší dobu vzpamatovávat z bakteriálních infekcí či odčervovacích procesů. Ve výjimečných případech chronického narušení správné činnosti zažívacího systému pak může být kočka odkázána na trvalou medikaci či celoživotní dietní opatření. Takových případů je ale velmi málo.

Obecně je dobré vědět, že kočky nepatří mezi tvory, které by „větry“ trápily příliš často. U psích mazlíčků se s nimi setkáváme nápadně častěji. V drtivé většině případů jde o banální problémy vyvolané stravou. Je ale dobré mít přehled o chování svého mazlíčka a o jeho tělních pochodech. Jak jsme totiž řekli, nadýmání, jakkoliv může být poněkud nevábné, dokáže někdy včas varovat před vážnějším problémem.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články