Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočičí oči odhalí zdravotní problémy. Pozor na rezavé slzy

21. 7. 2023 – 8:30
0
Kočičí oči odhalí zdravotní problémy. Pozor na rezavé slzy Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Kdybychom měli vybrat jeden symbol kočičí elegance a krásy, mohly by to být jejich oči – hluboké a tajemné. Preventivní péče o jejich zdraví by proto měla být součástí každodenní rutiny při chovu kočičího mazlíčka.

Kočky jsou velmi čistotná stvoření, obzvláště některá plemena ale ocení i lidskou pomoc při každodenní hygieně. Pokud máme ve zvyku kočku pravidelně vyčesávat, případně jinak pečovat o její srst a čistotu, můžeme se zaměřit i na oči. Nejde při tom o nic složitého, stačí při denní rutině opatrně oči otřít pomocí osušky namočené v mírně teplé vodě, případně se speciálním vlhčeným ubrouskem určeným pro zvířata.

Během dne se totiž kolem očí usazuje prach a nečistoty, pravidelné čištění pomáhá předcházet hromadění zdroje potenciálního zánětu. Oblast hlavy a očí především bychom ale vždy měli čistit velmi opatrně. Pokud patříte mezi ty šťastné chovatele, jejichž kočky dobře snáší koupele, mohlo by lákat použít i na hlavu a obličej kočičí šampon. Ten by sice neměl zvířeti ublížit, může ale ne něj velmi špatně zareagovat, jakmile jej ucítí v nose či očích – proto je lepší přidržet se při očistě obličeje pouze vlhčené osušky.

Pravidelná kontrola očí

Při pravidelné očistě či večerním pomazlení je také dobré se naučit rutinně stav očí kontrolovat. Měly by být vždy čisté, lesklé a nezakalené, bez výtoku. Cokoliv jiného je pravděpodobně příznak nemoci nebo zranění a je potřeba to řešit, ideálně s veterinářem. Právě nezdravě vyhlížející oči mohou varovat před rozvíjející se chorobou v době, než se onemocnění dostane do závažnější fáze.

Také je dobré si všímat, jak se ke svým očím chová sama kočka. Jakékoliv tření, nadměrné mrkání, bolestivé přivírání a podobně je také potřeba ověřit. Může jít jen o smítko v oku, stejně tak ale i takové projevy mohou signalizovat nemoc, zánět, alergie, poranění a podobně.

Rezavé slzy

Speciální pozornost řada chovatelů věnuje stopám nadměrného slzení. To je totiž něco, čeho si lze všimnout i bez detailního pohledu na kočku zblízka – pod očima se při tomto problému objeví změny barvy srsti. Kočka tak má ve tváři stopy, jako by opravdu ronila slzy. Výraznější je to u světlých jedinců, barevnost totiž na bílém podkladu přechází až do rezava. Zajímavostí je, že se ve své podstatě o „rez“ opravdu jedná. Pokud totiž kočka produkuje nadměrné množství tekutiny ze slzných kanálků, dochází při jejích odpařování k akumulaci živočišného železa pod očima. Oxidací těchto látek vzniká narezlé zabarvení.

Slzné skvrny tak mohou prozradit například disfunkci slzných kanálků, u koček jde o častý problém. Stejně tak ale může jít opět o projev choroby či poranění. Některá plochonosá plemena pak mohou výrazněji slzet čistě kvůli tvaru své lebky. V podstatě cokoliv, co zasahuje oblast očí a horních cest dýchacích může vést až k „tekoucímu oku“.

Mezi některými chovateli výstavních koček se pohybuje řada rad a výrobků, jak nežádoucím skvrnám na srsti vzdorovat. Na prvním místě by ale mělo být v součinnosti s veterinářem hledání příčiny – oko totiž není jen okno do kočičí duše, ale i ukazatel jejího zdraví.

Zdroje:  Vlastní , catster.com

Nejnovější články