Načítání obsahu, prosím počkejte

Kočka mžourá a přehnaně mrká? Ve hře je kočičí syndrom suchých očí

16. 1. 2023 – 9:45
0
Kočka mžourá a přehnaně mrká? Ve hře je kočičí syndrom suchých očí Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Odborný termín pro tento syndrom zní keratoconjuctivitis sicca (KCS) čili keratokonjuktivitida. Jde o zdravotní stav, při kterém nedostatečně fungují slzné kanálky. To vede k vysýchání oka a k zánětům vnějších vrstev bulvy, koutků i okolních tkání. U psů a koček nejde o úplně vzácné onemocnění.

Organismus produkuje slzy hlavně proto, aby udržovaly rohovku vlhkou a také aby vyplachovaly nečistoty z očí. Kočka má slzné kanálky umístěné jak na horním okraji oka (směrem k vnitřnímu koutku), tak naproti na okraji spodním u tzv. třetího víčka. Tekutina samotná je mixem vody, slizu a olejů. Jestliže ale porucha KCS naruší schopnost oka tento ochranný vodnatý film vytvářet, pak se začnou kupit chronické problémy.

Symptomy syndromu suchého oka se podobají jiným očním problémům. Kočka přehnaně mrká a oko jako by nemohlo najít klid. Výrazně mžourá a projevuje při tom bolest. Oko samo nemusí být suché v pravém slova smyslu, jen mu chybí slzy – vznikající záněty naopak mohou vytvářet různé kalné výtoky tekutiny a hnisu. Se záněty souvisí i zarudnutí, otoky a podobně. Kočka má v koutku oka třetí víčko, které je normálně za bdělého stavu zatažené, při zánětu oka ale může zůstat viditelné. Setkat se můžeme i se zakalením rohovky, ve vážných případech pak na kočce pozorujeme problémy se zrakem, orientací, a dokonce i počínající slepotu.

Odhalte primární příčinu

Příčiny vzniku toho syndromu jsou různé, v podstatě jde o různé stavy, které narušují správnou činnost slzných žláz. Na vině tak mohou být některé virové infekce (například kočičí herpes), imunitní choroby či bakteriální infekce (typické jsou v tomto ohledu chlamydie). Na vině ale mohou být i nervové problémy – vzácně vrozené, které progresivně rostou v průběhu života, častěji jako důsledek zranění hlavy či mozku.

Podobný efekt může mít i nádor či některé nemoci vnitřního ucha, které „tlačí“ na centrální nervovou soustavu. Někdy se může u kočky syndrom v mírné podobě rozvinout jako důsledek anestezie, a i když později žlázy již fungují normálně, přesto nějaká škoda na oku v abnormální stavu vznikla. Podobně může zvíře zareagovat na některé podávané léky, případně na některé operace oka.

Při podezření na KCS veterinář provádí zevrubnou prohlídku oka i ostatních tkání, především se zaměřením na činnost slzných žláz. Je dobré mít přehled o zdravotní historii mazlíčka. Jedna věc totiž je pomoci akutně vysychajícímu oku, případně potlačit rozvíjející se zánět rohovky, druhým problémem ale zůstává primární příčina. Tu je zapotřebí odhalit a eliminovat, jinak se syndrom stává chronickým.

Je ale pravda, že v raných fázích syndromu může být diagnóza obtížná. Řada symptomů vypadá jako „běžný“ zánět spojivek či nějaká banálnější oční choroba. Může se tak stát, že veterináře na správnou stopu přivedou až pokračující problémy. Jistou indicií mohou být také vysychající sliznice uvnitř nosu, které s činností slzných žláz souvisí.

Kromě odstraňování primární příčiny existují i léky, které stimulují nervový systém tak, že podporují správnou funkci slzných žláz a kanálků. Za určitých okolností je nutné po nějakou dobu kočce do oka kapat „umělé slzy“, tedy roztok odpovídající složením tělním tekutinám. U mírnější formy syndromu někdy stačí, když se chovatel naučí rutinně kočce citlivě otírat oči teplou, vlhkou žínkou. Existuje teoreticky i chirurgický zákrok, který umožňuje přesměrovat slinné žlázy do slzných kanálků. Ten by měl smysl, pokud vše ostatní selhalo, kupříkladu když jsou slzné žlázy úplně odumřelé. Jde ale o nejzazší možnost s řadou rizik, ke které se v našem prostředí nejspíše ani nepřistupuje.

Syndrom suchých očí se dá naštěstí v řadě případů dobře řešit a obecně má velmi dobrou prognózu. Léčba vyžaduje jen jistou trpělivost a důslednost chovatele, stejně jako nezanedbávání zprvu častých návštěv veterináře. Na jedné misce je tak sice lehce časově náročnější léčba, na té druhé ale nebezpečí ztráty očí a slepota. Je proto nutné dávat pozor na projevy možného rozvíjejícího se syndromu pozor a nepodcenit případné symptomy.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články