Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak pomoci andulkám k dlouhému životu?

29. 6. 2023 – 9:30
0
Jak pomoci andulkám k dlouhému životu? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Andulky patří mezi nejoblíbenější mazlíčky. To se pozná i v jejich rozšíření mezi chovateli-začátečníky. Jsou to půvabní, inteligentní tvorové nenároční na chov, přesto je potřeba před jejich pořízením zvážit některé faktory. Jedním z nich je délka života takového exotického opeřence.

Nového chovatele může zajímat délka života jak z praktických důvodů – někdo se může obávat péče o dlouhověké mazlíčky – tak proto, aby věděl, jak svému zvířeti život co nejvíce prodloužit. Andulky oproti velkým papouščím druhům nežijí desítky let. Udává se, že průměrná délka života u nich v zajetí činí 7–15 let, v přírodě je to sotva polovina.

Rozsah průměrného věku dožití je ovšem poměrně velký. Kromě „genetické loterie“, kdy někteří opeřenci prostě mají štěstí na delší život, je nejdůležitějším faktorem dobrá péče. Pokud nemá andulka naplněny všechny životní potřeby, může se délka takového života radikálně zkrátit. Významný je přístup k výživě – vyvážená strava zásadně ovlivňuje celkovou vitalitu organismu.

Kvalitní strava a prevence

Andulky jsou zrnožraví ptáci – semena a zrna jsou tedy základem jejich stravy. Je ale dobré vědět, že něco jiného je strava v přírodě a v domácím chovu. Řada levnějších krmných směsí neposkytuje vhodné bílkoviny, vitamíny a minerály, zato mají zbytečně kalorické (olejnaté) složky. Kvalitní směs má jako základ proso, dobré je dávat tuto obilovinu i v podobě klásků, při jejichž loupání se papoušek trošku zabaví. Důležité je dávat pozor na překrmování, obezita patří mezi časté faktory, které andulkám zkracují život. Vyváženou stravu bychom pak měli doplňovat čerstvou zeleninou a ovocem co by pamlsky.

Andulky jsou náchylné k řadě nemocí, které mohou šanci na dožití vysokého věku negativně ovlivnit – velmi častá je u nich klinická obezita (tedy taková, kterou lze považovat za nemoc), výskyt některých druhů nádorů, problémy se zadržováním vajec či kožní choroby nohou. Klíčem k dobrému zdraví je prevence. U těchto malých mazlíčků není příliš zvykem navštěvovat preventivní prohlídky u zvěrolékaře, přesto není od věci zvážit, zda takovou péči aspoň jednou za rok opeřenci neposkytnout.

Pokud se nevydáme touto cestou, je nutné být při chovu alespoň pozorný i na jemné náznaky zdravotních obtíží. Andulky dovedou překvapivě dobře maskovat špatný zdravotní stav, proto nesmíme podcenit jakékoliv situace či chování, které se nám zdají podezřelé. Pokud pořizujeme do skupinky více papoušků, je nutné prevenci rozšířit o opatrnost s novými přírůstky. Ideální je držet třicetidenní karanténu tak, abychom si do chovu nepřitáhli nechtěné nemoci. Velmi žádoucí je i preventivní kontrola přítomnosti parazitů.

Dostatek podnětů

Podceňovat ale nesmíme ani vliv psychického zdraví. Andulky by měly mít k dispozici co největší, pestře vybavenou klec. Tento druh ocení spíše širší podlahovou plochu než klec budovanou na výšku. I tak by ale obydlí mělo obsahovat několik pater bidýlek, houpaček a podlážek, mezi kterými může pták přelétávat a napodobovat tak své přirozené chování v přírodě. Důležité je rozmýšlet materiály použité v kleci tak, aby nehrozilo nějaké odření, tříska a podobně. Samozřejmostí by měla být nějaká ptačí hračka stimulující mysl a pozornost, musíme ale vybírat tak, aby byla bezpečná.

Andulky jsou společenská stvoření, a pokud s nimi nemůžeme trávit mnoho času, měli bychom zvážit chov ve skupince. Přesto by součástí péče o takového opeřeného mazlíčka mělo být i to, že mu čas věnujeme. Právě dostatek společných her, interakce a vzájemné komunikace je klíč ke skutečné psychické pohodě. Šťastná andulka, která se u svých lidí cítí v bezpečí a která dává najevo svou náklonnost, svým pozitivním psychickým stavem zvyšuje šanci na dlouhý život.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články