Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak dlouho psi rostou?

29. 3. 2021 – 17:55
0
Jak dlouho psi rostou? Velká plemena rostou pomaleji, někdy až do tří let věku | zdroj: Profimedia

Když se štěně narodí, je to takové malé drobné nic. Během prvních týdnů udělá největší pokrok, v růstu ale pokračuje ještě několik měsíců, někdy i let. Kdy mohou chovatelé čekat, že se růst jejich psa zastaví?

Na takovou otázku nedokážou konkrétně odpovědět ani veterináři. Záleží na plemeni a genetických předpokladech. Pokud patří rodiče vašeho štěňátka v rámci svého plemene k vyšším jedincům, můžete očekávat, že růst do dospělé váhy bude možná trvat trošku déle. Ale ani to není jistota.

Na pověry, že velké tlapky naznačují, že půjde o většího jedince, raději zapomeňte. Dosažení dospělé váhy lze určit jen rámcově na základě průměrné velikosti plemene.

Malá plemena dosahují dospělosti a s ní i konečné výšky nejrychleji. Plemena jako bišonci, yorkšíři, čivavy nebo maltézáčci většinou začnou rychleji růst mezi čtvrtým a šestým měsícem života. Konečné výšky pak zpravidla dosáhnou ještě před prvními narozeninami – mezi desátým a dvanáctým měsícem.

O něco pomaleji rostou střední plemena (mezi devíti a dvaceti kilogramy), mezi která patří například většina loveckých psů. Ti mezi osmým a dvanáctým týdnem prakticky zdvojnásobí svou váhu a velikost a přestávají zpravidla růst mezi 12. a 15. měsícem.

Velká plemena – například labradoři, němečtí ovčáci nebo kolie – rostou mnohem déle. Stejně jako střední plemena mezi třetím a čtvrtým měsícem zdvojnásobí svou váhu. Pak rychlost růstu zpomalí, zastaví se ale až zhruba v roce a půl.

Specialitou jsou opravdu obří plemena, jako dogy, bernardýni nebo třeba mastinové. Ta zpravidla rostou až do druhých narozenin, není ale nijak výjimečné, když dosáhnou plné dospělácké váhy až kolem třetího roku.  

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články