Načítání obsahu, prosím počkejte

Drobek pod skalpelem. Operace zachránila křečkovi život

6. 4. 2021 – 9:16
0
Drobek pod skalpelem. Operace zachránila křečkovi život Tak malého pacienta na operačním stole veterináři často nemají. | zdroj: Profimedia

Přestože většině chovatelům záleží na zdraví a kvalitě života jejich chlupatého miláčka, jen málokdy se na operační stůl veterináře dostane zvíře vážící pár deka. Roční samičce křečka Evie operace cysty zachránila život.

Chovatelé malých hlodavců se v případě většího zdravotního problému u jejich mazlíčka většinou smíří s nevyhnutelným a snaží se zvířátku buď co nejvíc zpříjemnit zbytek života, nebo ho naopak ušetřit trápení. Operaci jako řešení volí asi jen málokdo, už kvůli její finanční náročnosti a nízké pravděpodobnosti přežití. 

Evie se udělala na zádech cysta a její chovatelka - sedmadvacetiletá Ashleigh z britského Leedsu - se rozhodla vsadit všechny karty na operaci. Chtěla svému mazlíčkovi dopřát šanci na normální šťastný život, jak se nechala slyšet.

Šance na úspěch a přežití byly 50 na 50, Evie nakonec operaci zvládla a po cystě zbyla jen drobná jizva. Navíc jí z operace vzniklo i unikátní fotoalbum, protože veterinář, který nedělá takové operace každý den, si celý zákrok poctivě nafotil. 

Zdroje:  Profimedia

Nejnovější články