Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když vás uštkne váš hadí mazlíček?

23. 7. 2021 – 9:05
0
Co dělat, když vás uštkne váš hadí mazlíček? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Většina hadů chovaných v domácích teráriích nepatří mezi nervózní a agresivní zvířata, kterých by se museli jejich majitelé bát. Uštknout ale může i ten nejlepší hadí kamarád, až už úmyslně nebo omylem. Co v takovém případě dělat?

Ne každý had je jedovatý, případně jeho jed není pro člověka tak nebezpečný. To však neznamená, že se kousnutí není potřeba bát. Pravda, většina hadů si zvykne na ruku, která je krmí, a nemá důvod na ni útočit. Zvíře se však může dostat do stresu, může být hladové, případně omylem kousne do ruky, která drží kořist.

Pokud chováte jedovatého hada, máte v danou chvíli problém. Zároveň ale s největší pravděpodobností víte, co za druh máte doma, a tedy kolik času máte a jaká zdravotní rizika hrozí. Záchranná služba, potažmo poté nemocnice tak ví, na co se připravit a může začít včas shánět vhodné sérum.

Do té doby se snažte držet ránu v poloze níž něž srdce, preventivně si sundejte prsteny, náramky či hodinky kvůli možnému otoku, ránu chlaďte a nezapomeňte si poznamenat čas kousnutí, případně ránu na těle označit třeba propiskou, aby bylo jasné, odkud se jed šíří.

Není ale radno podceňovat ani uštknutí nejedovatým hadem. Hadi jedí syrové maso, takže tu vždy existuje riziko bakteriální nákazy – například v podobě salmonelozy. Ránu proto několik minut proplachujte pod tekoucí vodou a použijte antibakteriální mýdlo. Zároveň na ránu tlačte prsty, abyste zastavili krvácení. Na závěr použijte některý z desinfekčních přípravků na rány.

Nejlepší lék je ale prevence – snažte se zvíře nevystavovat stresu, nenabízet mu jídlo přímo z ruky, ale pomocí pinzety a zajištovat mu dostatek kvalitního jídla.

Zdroje:  petmd.com , hopkinsmedicine.org

Nejnovější články