Načítání obsahu, prosím počkejte

Co dělat, když myška čeká mladé

9. 5. 2023 – 8:50
0
Co dělat, když myška čeká mladé Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Myšky patří mezi velmi nenáročné mazlíčky pro naprosté začátečníky. Mají ale jednu vlastnost, kterou dokáží překvapit: velmi dobře se množí. Chovateli se tak snadno může stát, že nechtěně utvoří pár, případně že si dokonce nevědomky donese březí myš přímo od prodejce. Následná nadílka myších holátek ale nemusí nutně skončit tragicky, naopak je to dobrá příležitost, jak procvičit chovatelské schopnosti v péči o malé hlodavce.

Myš by měla být po porodu rušena co nejméně, jinak může kvůli stresu přestat o mláďata pečovat nebo je úplně opustit. Chovatel by měl proto poskytovat vodu a krmení a jinak nechat klec prvních pár týdnů v maximální možné míře na pokoji. Možná láká se na mláďata kouknout, ale porod musíme brát jako završení příprav, do kterých jsme se pustili už dříve.

Jakmile si uvědomíme, že je myš nejspíše březí, měli bychom jí do klece dát několik útržků papírových ubrousků, které může použít ke stavbě hnízda. Že je mazlíček nejspíše v očekávání se dá nejpozději několik dní před porodem zjistit poměrně spolehlivě čistě pohledem. Na malém myším těle působí změna velikosti bříška opravdu nápadně. Až do porodu bychom také měli klec udržovat co nejvíce čistou, po něm se totiž k úklidu nějakou dobu nedostaneme. Samozřejmě, pokud vidíme zřetelně například vlhká místa či pokud máme na dosah nějaké pozůstatky porodu, opatrně je odstranit můžeme. Obecně se ale prvních 10–14 dní doporučuje do klidu klece pokud možno vůbec nezasahovat.

Jiné samice pomohou, samec musí na samotku

Myš může být před porodem i po něm mimořádně teritoriální a útočná. Je to přirozené chování a nemělo by nás znepokojovat. Kolem klece se proto pohybujeme co nejméně, ačkoliv jí samozřejmě musíme poskytovat dostatek kvalitní stravy. Pokud se přeci jen stane, že se nějaké myší mládě dostane mimo hnízdo, zpátky bychom ho měli citlivě přesunout pomocí lžičky, aby na něm neulpěl náš pach.

Pokud jsou v kleci další myší samičky, můžeme je obvykle nechat – velmi často dokonce pomohou novopečené mamince. Ovšem pozor, dynamiku vztahů ve skupince musíme sledovat. Někdy naopak jiná samička začne vyvolávat konflikty či v ní přítomné hormony probudí instinkty a pokusí se si hnízdo s mláďaty přivlastnit. Je-li v kleci sameček, musí bohužel bezpodmínečně na samostatnou ubikaci. Nejenom, že myška může zabřeznout překvapivě krátce po porodu, ale i když myšáci nejsou tak útoční proti mladým jako někteří jiní hlodavci, přesto je lepší konfliktům předcházet.

K zabřeznutí může dojít nečekaně brzo 

Mláďata se kojí asi do věku 3 týdnů, maminka během té doby potřebuje skutečně velmi výživnou stravu. Doporučuje se krmení s vysokým obsahem bílkovin, přilepšovat se může například vařeným vajíčkem, vařeným kuřecím masem či některými druhy psích sušenek. Když mláďata odrůstají matce, je dobré se naučit rozpoznávat pohlaví a oddělit je co nejdříve po odstavení. Myši dostávají své pověsti snadno se množícího hlodavce, a tak může překvapivě brzy dojít k nechtěným březostem v další generaci.

Bohužel nastávají situace, kdy je péče takřka beznadějná. Občas se stane, že se k chovateli dostane myška, která je už od prodejce březí, do jiného stavu se ale dostala jako příliš mladá. I u těchto hlodavců existuje rozdíl mezi pohlavní a psychickou zralostí – příliš mladé myši bývají pro péči o potomky slabé či nedozrálé. Mláďata pak většinou opustí, přičemž snaha o záchranu malých myšek mladších deseti dnů je takřka úplně marná.

I to je důvod, proč podporovat hlavně zodpovědné prodejce a chovatele, kteří rozumí svým zvířátkům a u chovů určených k prodeji oddělují myši v dostatečně raném věku.

Zdroje:  Vlastní , petmd.com

Nejnovější články