Načítání obsahu, prosím počkejte

Chudokrevnost u psů: Když se z únavy stává hrozba na životě

7. 5. 2021 – 14:43
0
Chudokrevnost u psů: Když se z únavy stává hrozba na životě Jedním z indikátorů anémie je u psů barva dásní. | zdroj: Profimedia

Chudokrevnost čili anemie je nemocí krve, které se objevuje nejen u lidí, ale i u psů. V podstatě jde o stav, kdy je v krvi snížená koncentrace hemoglobinu, který je nezbytný pro distribuci kyslíku. Příčinou obvykle bývá porucha tvorby červených krvinek. Diagnóza chudokrevnosti u psa nám říká, že se v jeho těle děje něco zásadního – a my bychom se měli pokusit zjistit co.

Symptomy psí anemie jsou v podstatě shodné s tou lidskou. Jde o celkovou tělesnou slabost, problémy s dechem, ztráta chuti k jídlu a ubývání na hmotnosti, zvýšený srdeční tep, permanentní únavu, někdy se objevuje i krev ve stolici či moči.

Úbytek kyslíku v oběhu způsobuje, že se ho nedostává některým tkáním a buňkám. S tím právě souvisí únava i srdeční tep. Tělo nezvládá svou činnost a srdce se to snaží kompenzovat rychlejším pumpováním krve. Velmi dobrým indikátorem jsou bledé sliznice, nejčastěji to sledujeme u dásní či v okolí řitního otvoru. Dásně by měly být zdravě růžové, pokud se nám začnou jevit bílé či velmi bledé, pak jsou špatně prokrvené – velmi často kvůli chudokrevnosti.

Zranění nebo nemoc

Existuje řada příčin anemie. Může jít o důsledek trauma čili v podstatě vážného zranění. Chudokrevnost je v takovém případě skutečně to, co říká její název: přímý nedostatek krve v těle. Podobný efekt může vzniknout i při léčení se po operaci. Anémii ale mohou způsobit i parazité – ať už kvůli vnitřním zraněním či přímo kvůli konzumaci krve. Nebezpečné krvácení, které někdy vede až k anémii, pak bývá i důsledkem některých druhů nádorů či poruch srážlivosti krve.

Vedle zranění pak stojí jako spouštěči chudokrevnosti nemoci. Může jít například o autoimunitní poruchy, jako je hemolytická anemie, při které imunitní systém omylem napadá červené krvinky vlastního těla. Dále bývají na vině různé chronické nemoci orgánů, nejčastěji jater a ledvin, případně chronická nemoc vyvolaná infekcí bakterií ehrlichia – všechna tato postižení mívají vliv na tvorbu kostní dřeně a tedy i na produkci krvinek. Chudokrevnost také někdy jako sekundární projev doprovází různé typy rakovin. V neposlední řadě pak mohou anémii vyvolat některé otravy (například některé jedy na krysy mají tento efekt) či i dlouhodobá podvýživa.

Koncentrace červených krvinek

Máme-li kvůli symptomům podezření na chudokrevnost, je potřeba psa nechat prohlédnout zvěrolékařem. Ten je schopný krevními testy zjistit koncentraci červených krvinek (měla by být asi 55 %). Léčba spočívá především ve snaze o odstranění příčiny nedostatku hemoglobinu v krvi.

Akutní, oslabující stav se ale řeší také a to buď pomocí zvláštní výživy, medikace či někdy dokonce i transfuzí. Anemie může být zprvu nenápadná a rozvíjet se dlouho. Při neléčení se ale z únavové choroby stává skutečná hrozba na životě. Chovatel by proto neměl podcenit případná podezření.

Prevence chudokrevnosti opět souvisí už s řečeným. Některým příčinám anemie se dost dobře vyhnout nejde, jiným lze ale předcházet. Kvalitní a vyvážená strava, včasné likvidování parazitů, předcházení zranění, preventivní prohlídky u veterináře – to všechno jsou kroky, které je potřeba podniknout, pokud nechceme, aby se vitální, aktivní pes nestal kvůli chudokrevnosti stínem sebe sama.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články