Načítání obsahu, prosím počkejte

Malé zvíře, které ocení velký bejvák

8. 1. 2020 – 14:51
0
Malé zvíře, které ocení velký bejvák Burunduk páskovaný | zdroj: Profimedia

Burunduk páskovaný sice nepatří mezi nejznámější domácí mazlíčky, velká exotika to však není. A rozhodně je to zvíře zajímavé! Co však nachystat předtím, než ho přivítáte do domácnosti?

Pokud si děláte zálusk na tuto pozemní veverku, kupte nejprve pořádnou klec. Burunduk totiž potřebuje opravdu velkorysý prostor - a kvalitně vybavený! Burunduci rádi šplhají, klec by tedy měla mít alespoň metr na výšku, metr na délku a hloubku minimálně 50 centimetrů. Pokud však pořídíte větší, nic tím nezkazíte. Naopak. Ale pozor na velikost ok, ta by neměla přesáhnout 1,5 centimetru.

Do klece připravte pořádné "větve", poličky i houpačky. A také domeček, nejlépe připevněný výše, který si zvířátko může zároveň ohlodat. Volte přírodní, zdravotně nezávadné materiály. Z hraček je na výběr řada více či méně vtipných vychytávek - včetně dřevěného "ovoce" či sisálových koulí. 

Vodu je ideální doplňovat do napáječky. Co se misky na krmivo týče, platí u ní to, co u misky pro další podobná zvířata. Sáhněte raději po těžší a stabilnější, kterou si burunduk nepřevrhne a neznečistí si své království. Nejlepší materiály jsou keramika či kamenina, plast je naopak naprosto nevhodný.

U podestýlek je pak zásadní savost. Oblíbené bývají například peletky či podestýlky na bázi papíru. Dbejte na to, aby podestýlka neprášila, prach nesvědčí jak zvířecím očím, tak hlavně jejich dýchací soustavě.

A pozor, burunduci mají velice citlivý sluch, hluk tedy snášejí hodně špatně. Klec proto dejte na klidné místo, mimo průvan, kde je dost světla a zároveň tam "nepere" slunce.

Burunduky lze chovat i venku, potřebují však zateplenou noru a zároveň i zajištěné dno voliéry. Za zvážení stojí i kombinace vnitřní klece s venkovní voliérou, pokud vám to možnosti bytu či domku dovolí.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články