Načítání obsahu, prosím počkejte

Změňte se v kočičího hrdinu. Počítačová hra pomáhá opuštěným kočkám

8. 8. 2022 – 10:48
0
Změňte se v kočičího hrdinu. Počítačová hra pomáhá opuštěným kočkám Kočičí počítačová hra Stray | zdroj: Profimedia

Rezavá kočka, která je hlavním hrdinou nové počítačové hry Stray, zvládá ve zchátralém virtuálním městě chodit po rezavých trubkách, skákat přes překážky i dešifrovat záhady, její popularita však zároveň pomáhá kočkám ve světě reálném. Slouží ke sbírání peněz pro kočičí útulky nebo jiné charitativní iniciativy spojené s těmito domácími mazlíčky.

Někteří hráči začali hru živě vysílat a vybírat při tom peníze prostřednictvím internetových dárcovských platforem. Jeden fanoušek z Omahy ve státě Nebraska například za čtyři a půl hodiny trvajícího přenosu vybral pro lokální útulek 1500 dolarů (přes 36 tisíc Kč).

„Livestreaming“ pro charitativní účely není ve světě videoher ničím novým, ovšem ohlas, jaký hra Stray („zatoulaný“) rychle vzbudila mezi milovníky koček, je podle agentury AP mimořádný. V den, kdy titul vstoupil do prodeje, byl čtvrtou nejvíce vysílanou a sledovanou hrou na twitchi, uvedla streamovací platforma.

Shazujte věci na zem jako kočky

Stray se po svém červencovém vydání rychle stala internetovým fenoménem, napsala na svém webu televize CNN. Hra je zasazená do v dystopického prostředí, které hráči objevují z perspektivy čtyřnohého protagonisty. Utíkají s ním před nepřáteli a řeší hádanky, zatímco mohou také provádět zcela běžné kočičí kousky, jako je chození po zábradlí nebo shazování věcí na zem. Vydavatel Annapurna Interactive čísla o prodejích hry nepublikoval, Stray se nicméně podle služby SteamDB už dva týdny na platformě Steam drží na pozici nejprodávanějšího titulu.

Vedle hráčů vybírajících peníze pro útulky se do charitativních činností zapojili i tvůrci hry. Annapurna poskytla několik kopií dvěma agenturám, které zachraňují kočky a nabízí je k adopci, aby je rozdaly v loteriích, píše AP. Iniciativa vynesla několik tisíc dolarů. Distribuční společnost kromě toho darovala 1000 dolarů a na jeden víkend si pronajala kočičí kavárnu v New Yorku, kde si lidé mohli novou hru vyzkoušet.

Stray pochází z dílny francouzského týmu BlueTwelve Studio, jehož tvůrci se netají tím, že se řadí mezi vlastníky a milovníky koček. Velkým zdrojem inspirace údajně byla rezavá kočka jednoho ze spoluzakladatelů, která byla nalezena v ulicích Montpellieru, kde herní studio sídlí. „Rozhodně doufám, že by to mohlo některé lidi inspirovat, aby pomohli skutečným zatoulaným kočkám,“ řekl producent Swann Martin-Raget.

Zdroje:  ČTK , AP

Nejnovější články