Načítání obsahu, prosím počkejte

Zlatá rybka nemohla kvůli nemoci plavat. Dostala speciální plovací vestu

16. 2. 2021 – 17:38
0
Zlatá rybka nemohla kvůli nemoci plavat. Dostala speciální plovací vestu Díky plovací vestě může rybka žít opět plnohodnotný život. | zdroj: Profimedia

GALERIE Zánět plynového měchýře většinou pro rybu znamená rozsudek smrti, protože nemůže pořádně plavat nebo se dokonce potopit pod hladinu. Když má však majitele, kterému na jejím životě záleží, nic není problém! A tak zlatá rybka dostala speciální plovací vestu.

I rybky se mohou stát milovanými členy rodiny. Když pak onemocní, je to pro chovatele stejné utrpení, jako by byl nemocný jakýkoli jiný domácí mazlíček. A když najednou zlatá rybka plave bříškem nahoru, zavání to katastrofou.

Plavání u hladiny břichem nahoru však nemusí znamenat jen jedno, častou příčinou může být i zánět plynového měchýře. Poznáte ho snadno: rybka zmateně plave, protože ztratila smysl pro rovnováhu, přestává přijímat potravu, nemůže plavat v normální poloze, ale plave bříškem - většinou nafouknutým - nahoru. Příčiny mohou být různé, většinou jde o virový či bakteriální původ, někdy však nevyléčitelné onemocnění způsobí špatná kvalita vody. 

Pro většinu rybek (nejvíce tím trpí zlaté rybky a závojnatky) to znamená dříve či později nevyhnutelný konec. Britská rodina se ale s osudem své milované rybky odmítla smířit a vyhledala veterinářku Stacey O'Sheaovou, která rybce vytvořila vodní ekvivalent kolečkového křesla - speciální plovací vestu z hadiček a spojek běžně používaných u klimatizačních filtrů.

Rybka jako by chytila druhý dech! Konstrukce kolem těla jí vůbec nevadí a rychle si zvykla. Může se potopit, plavat, kam se jí zlíbí, i bez problémů chystat potravu. 

I když se to nezdá, obléknutí nemocné ryby do záchranné vesty není žádná novinka, mezi akvaristy se sem tam podobná záchrana života zvířete objeví. 

 

Zdroje:  Profimedia , Vlastní

Nejnovější články