Načítání obsahu, prosím počkejte

Vědci mají k dispozici 2000 nově publikovaných psích genomů

27. 11. 2023 – 18:36
0
Vědci mají k dispozici 2000 nově publikovaných psích genomů Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Moderní věda se neobejde bez moderně pojatých zdrojů dat. Dvojnásobně to platí v oboru genetiky, který více a více promlouvá i do veterinární medicíny. Takový víceúčelový nástroj pro vědce zabývající se našimi psími společníky teď představuje magazín Genome Biology. Vědci ze švédské univerzity v Uppsale totiž publikovali soubor 2000 sekvenovaných genomů psovitých šelem.

Mezinárodní vědecký tým pod vedením švédských odborníků dokázal analyzovat na 2000 vzorků genomů psovitých šelem. Tím byl vytvořen pokročilý metodický nástroj, který může posloužit při celé řadě studií s širokým záběrem témat. Moderní genetické bádání totiž zasahuje do velmi pestré škály vědeckých odvětví spojených s veterinárními studiemi.

Publikovaná genetická data tak mohou posloužit například při studiu otázky domestikace a vývoje psa, stejně tak ale například při praktickém bádání srovnávajícím rozdíly mezi plemeny, psy různého původu a podobně. Zástupci vědeckého týmu sami uvádějí, že jimi vytvořený nástroj poslouží všem „psím vědcům“, ať už se budou zabývat rozdíly mezi vlky a našimi mazlíčky nebo hledat lék na psí rakovinu.

Publikace byla výsledkem soustředěného úsilí 48 vědců z 25 institucí, kteří společně pod švédskou záštitou vytvořili vědecké konsorcium Dog10K. Od začátku se počítalo s tím, že vzniklá databáze genomů bude široce přístupná odborníkům z celého světa. Rozsah vzorků je takový, že zahrnuje 320 čistokrevných plemen, spolu se vzorky z populace pouličních psů, vlků a kojotů.

Kdybychom chtěli být konkrétnější, tak na základě těchto vzorků tým vytvořil několik produktů vytvářejících dohromady komplexní datovou publikaci. Jde například o obsáhlý katalog nukleotidových variant, včetně těch, které narušováním proteinů mají přímý vliv na podobu a fyziologii psa; katalog strukturálních variant genomů, tedy seznam párů, které geny dokáží vytvářet či o řadu seznamů komplexních i jednotlivých variant nukleotidů.

Laik pravděpodobně nedokáže v úplnosti docenit rozsah těchto dat. Výmluvná je ale skutečnost, že při jejich kompletování vědci tak trochu mimoděk odhalili některé souvislosti mezi DNA a dědičností některých chorob u čistokrevných plemen. Jde zkrátka o poměrně silný vědecký nástroj a teď už je na konkrétních odbornících, jakým způsobem jej uchopí. Rozhodně je to něco, na čem půjde stavět po mnoho příštích let.

Zdroje:  Vlastní , genomebiology.biomedcentral.com/

Nejnovější články