Načítání obsahu, prosím počkejte

Turci skupují papoušky. Věří, že jim předpoví zemětřesení

13. 3. 2023 – 8:48
0
Turci skupují papoušky. Věří, že jim předpoví zemětřesení Papoušci umí varovat své chovatele před zemětřesením a dát jim náskok | zdroj: Pixabay

Po únorovém zemětřesení v Turecku výrazně vzrostla poptávka po papoušcích. Lidé vzali útokem místní zverimexy a chtějí domů alespoň andulku. Ceny papoušků tak výrazně vrostly. Věří se totiž, že papoušci dokážou vycítit blížící se otřesy, a varovat tak své chovatele. 

Když přichází zemětřesení, ptáci - a často právě pěvci - začnou být několik vteřin před samotnými otřesy nervózní a zběsile třepotat křídly. Přirozený instinkt jim velí uletět, což v kleci nemohou. Hlukem však zburcují své chovatele, kteří když pochopí, co to znamená, mají alespoň o trochu větší šanci zachránit se. 

„Když jsem zažil zemětřesení v provincii Van, ptáci před ním třepetali křídly a byli nervózní, ale tehdy jsem si ještě neuvědomil, že to souvisí s katastrofou,“ řekl prodavač ve zverimexu Fatih Özdemir.

Po únorovém zemětřesení, během něhož na jihovýchodě Turecka zemřelo 48 tisíc obětí, Özdemir ani jeho kolegové z oboru nestačí uspokojovat poptávku. Zájem o papoušky je mimořádný. „Navíc andulky jsou nenáročné na chov,“ vysvětlil.

Zdroje:  hurriyetdailynews.com

Nejnovější články