Načítání obsahu, prosím počkejte

Slípku napadl zuřivý mýval, místo zraněného zobáku dostala hliníkovou protézu

25. 1. 2023 – 8:38
0
Slípku napadl zuřivý mýval, místo zraněného zobáku dostala hliníkovou protézu Coco, roboslípka, dostala speciální protézu zobáku | zdroj: Profimedia

Slípka Coco se bezstarostně procházela po dvorku obytného domu v New Yorku, když ji napadl agresivní mýval. Při útoku přišla o část zobáku, její chovatelé se ale komunitního mazlíčka nechtěli vzdát a zařídili jí unikátní protézu. 

Coco měla štěstí v neštěstí, útok přežila, protože jsou ale slepice na svém zobáku životně závislé, hrozilo, že zahyne hlady. Slípku chovali společně obyvatelé domu a měli k ní blízký vztah, utracení, natož konzumace proto nepřicházely v úvahu. Jedna z obyvatelek domu - Dora - se jí ujala, vzala si ji do bytu a denně o ni pečovala. Půl roku ji krmila ručně z lahve, protože bez funkčního zobáku by se Coco sama nenajedla. 

Zároveň Dora požádala o pomoc bývalou nájemnici, umělkyni Arianu Schindlerovou, jestli by se nepokusila slepici vytvořit protetický zobák. „Řekla jsem si, proč ne, že vyrobit zobák pro slepici je zajímavý projekt. A navíc jsem se v tom cítila osobně zainteresovaná, protože ta slípka žila na mém dvoře,“ řekla Schindlerová, která na tvorbě modelu spolupracovala s designérem Robertem Stinchcombem. 

Výsledkem byl hliníková 3D protéza horní části zobáku, kterou k tělu připevnili pomocí UV pryskyřice. 

A jaká byla Cocoina první reakce? Podle Schindlerové si stoupla před zrcadlo a svým novým zobákem se pořádně dlouho kochala. A pak se po půl roce poprvé sama najedla. 

Zdroje:  Profimedia , dailystar.co.uk

Nejnovější články