Načítání obsahu, prosím počkejte

Slepice jako nejlepší přítel člověka

18. 3. 2020 – 21:06
0
Slepice jako nejlepší přítel člověka Se slepicemi je spojeno dost nepořádku | zdroj: Profimedia

Není nad domácí vajíčka s velkými krásnými žloutky, která nám snesou naše vlastní slepičky, o něž se s láskou staráme. Co když ale bydlíme v paneláku a jediné místo, kde je můžeme mít je náš balkón? Dají se slepice chovat i tam a co to obnáší?

Chov slepic není snadný v běžných podmínkách, natož v paneláku. Především je to velká starost, která vyžaduje čas a energii. Pokud je chcete chovat na balkóně, je žádoucí nejprve vše dojednat se sousedy, kteří mohou špatně snášet jejich kvokání nebo jejich typický zápach. Případně si zajistěte souhlas vlastníka bytu, domu či bytového družstva.

Předem je dobré zvážit, jaké plemeno a počet slepic chcete chovat. Existují plemena, která jsou pro chov na balkónu vhodnější. Jde například o tzv. vousáče. Slepic také nemusíte mít velké množství. K pokrytí spotřeby vajec u běžné rodiny jich většinou stačí mít 5 nebo 6. I to v prostředí paneláku nemusí být vůbec jednoduché.

Jak určitě víte se slepicemi je spojeno dost nepořádku - víření prachu, roztoči a částečky výkalů. Odpad po vašich slípkách je třeba rovněž někam vynášet. Další potíže mohou nastat v zimě. Při větších mrazech může nastat problém, kam se slípkami, aby vám neumrzly. Pokud váš balkón není na takovou situaci připraven, měli byste se smířit s tím, že své opeřence budete muset přesunout přímo do svého bytu.

Výhodou chovu slepic v paneláku naopak může být to, že nebudete muset řešit, že vám vajíčka zanáší vajíčka na ta nejméně obvyklá místa. Na balkóně jim bohužel nebudete moci zajistit dostatečný výběh. Tomu se však dá přizpůsobit výběr plemene.

Ať už chováte slepice v paneláku či jinde, důležité je jim obstarat pěkný kurník s podestýlkou, který budete pravidelně čistit. V obou případech je třeba slípkám věnovat patřičnou péči a pozornost. Než se rozhodnete pro chovat slepic na balkóně, určitě vše ještě důkladně promyslete.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články