Načítání obsahu, prosím počkejte

Ptačí zpěv válcuje v australské hitparádě ABBU i Mariah Carey

28. 12. 2021 – 17:41
0
Ptačí zpěv válcuje v australské hitparádě ABBU i Mariah Carey Na albu je slyšet například i hlas Papouška Alexandřina | zdroj: Profimedia

Kam se na ptáky hrabou nejprodávanější hudební interpreti! Tedy alespoň v Austrálii, kde hudební album složené ze zvuků ohrožených australských ptáků prorazilo do první pětky místní hudební hitparády Aria. Album s názvem Songs of Disappearance (Písně zmizení) za sebou nechalo i takové vánoční favority jako je Mariah Carey, Michael Bublé nebo znovuobnovenou skupinu ABBA.

Album vytvořila nevládní skupina ochránců ptactva BirdLife Australia a sestavila ho ze zpěvu 53 nejohroženějších australských ptačích druhů. Na albu byly využity především nahrávky Davida Stewarta, který se nahráváním zvuků australských volně žijících zvířat zabývá už více než 30 let. V některých případech musel čekat dlouhé hodiny v buši, aby se mu podařilo nahrát jediný krátký trylek.

Když se album 3. prosince objevilo na trhu, spustila se na sociálních sítích kampaň s cílem dostat ptačí songy do hitparády - a podařilo se. Nahrávka se stala první svého druhu, která se probojovala do první pětky. Výtěžek z prodeje půjde na ochranářské projekty BirdLife Australia.

V Austrálii nyní žije 1299 ptačích druhů, z nichž je každý šestý ohrožený, jak vyplývá ze studie Univerzity Charlese Darwina. Jednou z hlavních příčin jsou podle odborníků klimatické změny.

Mohutné lesní požáry z let 2019 a 2020 zničily přirozené prostředí mnoha ptačích druhů a podle odhadů organizace BirdLife Australia se po nich počet ohrožených druhů zvýšil až o čtvrtinu.

 

Zdroje:  ČTK , BBC

Nejnovější články