Načítání obsahu, prosím počkejte

Psí záchranář zahynul na misi po zemětřesení. Ankara poslala roztomilého nástupce

10. 5. 2023 – 8:29
0
Psí záchranář zahynul na misi po zemětřesení. Ankara poslala roztomilého nástupce Arkadas v nové službě | zdroj: Twitter Mexického ministerstva

Proteo patřil mezi skupinu mexických psů vycvičených k vyhledávání lidí pod troskami. Bohužel při záchranné akci po ničivém zemětřesení v Turecku zahynul. Ankara ale na jeho zásluhy nezapomněla a Mexiku se odvděčila - darovala mu štěně, o jehož výcvik se postará stejný cvičitel, které pečoval o Protea.

Tříměsíční štěně německého ovčáka, které agentura Reuters popsala jako černo-béžovou chlupatou kuličku s plandavýma ušima a nadměrnými tlapkami, se jmenuje Arkadas. To v turečtině znamená „přítel“. Výcvik Arkadase bude mít na starost stejný cvičitel, který pečoval o psa Protea, který uhynul během mise v Turecku, uvedla mexická armáda.

Mexiko poslalo do Turecka pátrací psy po zemětřesení, které začátkem února zasáhlo rozsáhlou oblast na pomezí Turecka a Sýrie. V obou zemích při této katastrofě zemřelo nejméně 54 tisíc lidí. Mexiko pro Protea uspořádalo vojenský pohřeb.

Na oficiálním uvítání ve své nové jednotce měl Arkadas nasazený zelený postroj s našitou mexickou vlajkou. Jeho lidští kolegové stáli v pozoru a štěně prý štěkalo, když zněla mexická hymna.

„Děkuji přátelům z Mexika, kteří mě tak láskyplně přijali. Slibuji, že udělám vše pro to, abych byl skvělým pátracím a záchranářským psem,“ napsalo mexické ministerstvo obrany na twitteru jménem Arkadase.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články