Načítání obsahu, prosím počkejte

První zvíře na oběžné dráze: Lajka uhynula na přehřátí pár hodin po startu

3. 11. 2020 – 8:17
0
První zvíře na oběžné dráze: Lajka uhynula na přehřátí pár hodin po startu Ve stísněné kabině se nemohla hnout. Přesto do ní musela být umístěna už tři dny před startem | zdroj: Profimedia

Psal se 3. listopad 1957, když sovětská raketa Sputnik 2 vynesla na oběžnou dráhu drobnou fenku křížence, které vědci familiárně říkali Kudrlinka. Přestože měla podle předpokladů vydržet až pětidenní pobyt v kosmu, uhynula fenka oficiálně přejmenovaná na Lajku na následky stresu a přehřátí už zhruba pět hodin po startu.

Byla tu krutá a trýznivá smrt. Šestikilová fenka odchycená na ulici jako potulný kříženec musela na svůj "úkol" kvůli technický problémům ve stísněné kabině čekat plné tři dny. Na pobyt v něm byla společně s dvěma náhradníky - Albinem a Muškou - trénovaná umisťováním do stále menšího kotce. Na přetížení si zvykala na centrifuze. Psy odchycené na ulici používali sovětští vědci rádi - tato zvířata toho měla leckdy za sebou tolik, že byla vděčná i za těsný kotec a suchý chleba. 

Lajku by čekal jistý osud, i kdyby neuhynula sama od sebe. S návratem se nepočítalo, mise byla připravovaná narychlo a přistání nebylo dořešeno - lety se psy na palubě byly sice v plánu, ale o něco později. Leč oslavy výročí Velké říjnové revoluce si žádaly významný kosmický počin... 

Den před umístěním do rakety vzal podle svých slov "mírnou a okouzlující" Lajku vedoucí lékařského týmu Vladimir Jazdovskij k sobě domů, aby si pohrála s dětmi. "Chtěl jsem pro ni udělat něco pěkného, když měla žít už jen krátce," vzpomínal ve své knize.

Start rozdýchala, oblety Země už ne

O fenčin život se vědci strachovali už během startu, kdy se jí kvůli přetížení třikrát až čtyřikrát oproti normálu zrychlil dech a puls ze 103 tepů za minutu vyskočil na 240. Postupně se ale životní funkce, které snímala čidla na Lajčině těle, vrátily do normálů.

Bohužel v družici nebyl plně funkční systém regulace teploty. A tak se těsná kabina postupně zahřála až na 40 °C, což nakonec vedlo k přehřátí a úhynu následkem stresu po pěti až sedmi hodinách letu. Brzký úhyn však Sovětský svaz samozřejmě nepřiznal - ještě několik dní sovětský rozhlas posluchače informoval o jejím "dobrém zdraví".

Postupně se o informace o čase a způsobu jejího úhynu měnily a ještě v roce 1999 ruská média tvrdila, že zemřela sice na přehřátí, ale až po čtyřech dnech. S pravdou ven vyšel až v roce 2002 jeden z vědců připravujících let Sputniku 2 Dmitrij Malašenkov, kdy na Světovém vesmírném kongresu v Houstonu přiznal, že Lajka uhynula už při čtvrtém obletu Země. 

Přestože ji stihla krutá smrt, byl let Sputniku 2 považovaný za velký úspěch. Ukázal totiž, že živý tvor dokáže přežít vzlet do vesmíru i delší pobyt ve stavu beztíže. 

Kudrlinka/Lajka, pes vyslaný na smrt, pak v následujících letech zdobila všechno možné od krabičky cigaret až po poštovní známky. Pomníku se ale dočkala až v roce 2008, a to na pozemcích Institutu vojenské medicíny v Moskvě. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články