Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč mají kočky rády výšky?

19. 8. 2021 – 13:00
0
Proč mají kočky rády výšky? Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Snad každý majitel kočky už zažil tu situaci, kdy našel svého mazlíčka na nečekaném místě, obvykle vyvýšeném. Možná si při tom – jak tak koukal na šelmu shlížející na svět ze zdánlivě nedostupného koutu místnosti – kladl otázku “proč to vlastně dělá?”. Přiznejme si otevřeně, kočky obecně mají řadu zvláštních projevů, které se ne vždy dobře vysvětlují. Přitažlivost výšek, kterou sdílí skoro všechny z nich, se ale dá pochopit poměrně dobře. 

Odpověď na otázku je možná velmi jednoduchá: Kočky mají instinktivní potřebu zaujímat co nejpřehlednější pozici. Jsou totiž nejen predátory pro řadu menších tvorů (vlastně možná skoro pro všechny...), zároveň ale jejich divocí předci byli i možnou kořistí větších šelem. Divoké kočky musely mít z větví stromu dobrý přehled o kořisti a zároveň být ve větvích alespoň trochu chráněné a skryté. 

Vystačíme si ale s tímto evolučním vysvětlením? Vždyť kočka domácí je plně domestikovaný tvor a nebudeme asi lhát, když zkonstatujeme, že většina kočičích mazlíčků už běžně neloví. Příležitostná kořist v podobě nešťastného ptáčka či myši procvičí instinkty, ale není otázkou přežití. Nemluvě o tom, že navíc většinou domácí kočky už nic cíleně neloví. Kromě dávných instinktů tak musí vyvýšená místa kočkám konvenovat i v jiných ohledech. A je to skutečně tak – v dostatečně vysokém zákoutí má zvíře skvělý přehled o svém okolí, tedy většinou teritoriu, zároveň je tam ale klid, soukromí a bezpečí. Na vrchol skříně se většinou neškrábe dotěrné dítě ani otravný pes a když tam sedíte pěkně potichu, nikdo o vás nemusí vědět.  

Hlavně se nenudit

Ba co víc, v domácnosti s více kočkami se ukazuje, že vyvýšená pozice je skoro až statusovým symbolem. Kočka nejvýše ležící bývá dominantní, a i když se můžeme setkat i s bitkami o nejlepší místo, často to bývá tak, že ostatní kočky hierarchii respektují. Respektive může být tato hierarchie proměnlivá, ale v danou chvíli funkční. Různé kočičí hrady umožňující každé kočce si najít svou vyhlídkovou podstavu tak vlastně efektivně tlumí konflikty ve skupině.  

S láskou k výškám tak kočky nejspíše ideálním způsobem spojují jak uspokojení podvědomých instinktů zděděných po dávných předcích, tak současné potřeby po přehledných, soukromých a klidných místech. Navíc nesmíme zapomínat na to, že na takové místo se musíte nějak dostat – čímž pro změnu kočky ventilují dalších ze svých pnutí: potřebu šplhat. Šplhající kočka zahání nudu a trénuje jak fyzičku, tak obratnost. Chovatelé koček vědí, že nejhorší, co může být je, pokud zvíře začne trpět nudou. Je proto spíše v zájmu obou – člověka i mazlíčka – aby domov poskytoval dostatek vertikálního prostoru ke šplhání, skákání i pozorování.   

Nezapomínat na bezpečnost

Kromě různých kočičích hradů a předpřipravených prolézaček – které se dají sehnat v opravdu nápadité formě – je možné udělat pár dalších kroků. Pokud si dáváte práci s instalováním poliček na stěnu, dopředu myslete na svou kočku. Zodpovědný chovatel bude mít rozum a na takové police nedá nic křehkého. Těžko kočce vyčítat, pokud ji budou lákat a stane se nehoda. Skutečně milující majitel kočky ale poličky nachystá nejen pro sebe, ale i pro ni – například na nich nechá trochu volného místa, rozmyslí nápaditě jejich rozmístění a podobně. Také je možné rozšířit parapet u oblíbeného okna. Pokud si hlídáme, že je okno stále zavřené, případně vybavené sítí, zvíře si na něm může vytvořit své nejoblíbenější místo. Vždyť je skvělé, pokud máte z jedné vyvýšené pozice přehled nejen o pokoji, ale i o exteriéru. Podobně je možné při vybavování různých skříní a knihoven prostě dopředu s kočičí potřebou počítat a nechávat jim volné místo, uvolnit trochu prostoru pro lezení a skákání a podobně. Takové “cat-friendly” uzpůsobení nábytku se ocení obzvláště v menších bytech, které nemají prostor pro velké kočičí hrady. 

Samozřejmě je potřeba neustále mít na paměti bezpečnost. Kočky mají možná devět životů, není ale nutné jejich štěstí pokoušet. Všechna místa kočce dostupná by měla být stabilní, pokud chceme možným zraněním opravdu předcházet, pak zvážíme i klouzavost povrchů a jejich plochu pro dopad při doskoku. Musíme zkrátka počítat s tím, že výšky budou kočky lákat a raději je proto dobré je učinit co nejbezpečnějšími než spoléhat na to, že “tam přece skákat nebude, není sebevrah”. Na toto konto na závěr dodejme, že instinktivní touha po výškách nemizí ani v exteriérech. Pokud nemáme vyloženě venkovskou kočku zvyklou lézt na stromy a střechy, měly bychom se pokusit vyvarovat tomu, aby nám kočičí mazlíček na tato místa z bytu utekl, třeba oknem. Kočka je zvědavý, odvážný tvor, což se ale ne vždycky shoduje s našimi nároky na pud sebezáchovy a zdravý rozum.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články