Načítání obsahu, prosím počkejte

Proč králíci nesmí na loď?

29. 1. 2022 – 11:20
0
Proč králíci nesmí na loď? O moři mohou králíci jen snít, nikdo si je na palubu dobrovolně nevezme. | zdroj: Pixabay

Není snad slovo, které by v námořnících vyvolávalo větší strach, než „králík“. Nejenže platí přísný zákaz jeho vstupu na palubu, ale toto slovo se na vodě nesmí dokonce ani vyslovit. Přináší smůlu. Za vším stojí jedna námořnická pověra.

Pokud se na palubu lodi dostane králík, loď nevypluje z přístavu, dokud ho posádka nechytí a nevyhodí. A nemusí jít ani o volně žijícího králíka a historii. I v dnešní době mají tito roztomilí hlodavci zapovězený vstup na některé trajekty - nepřeplujete s ním například kanál La Manche. 

Pověra sahá až do 17. století, kdy údajně králíci mohli za potopení loni a smrt stovky lidí na palubě. Legenda praví, že králíci, které s sebou na lodi vezli jako jídlo, přehryzali své klece. Utekli a začali hryzat vše, co jim přišlo pod zuby - konopná lana držící stěžně, lana zajišťující lodní zásoby a nakonec i těsnění v podpalubí, což způsobilo pronikání vody do lodi a následně její potopení. 

Zda je historka pravdivá, se asi už nedozvíme, každopádně mezi námořníky rezonuje dodnes. 

Králík na lodě nepatří ani přeneseně - tedy jen jako slovo. I to je zapovězeno - ve středověku mu totiž bylo přisuzováno propojení s ďáblem. Když už musí, mluví o něm tedy námořníci jako o „zvířeti s dlouhýma ušima“. 

Tak či tak, králíkovi by na lodi zřejmě stejně nebylo příliš dobře - tento způsob cestování by mu zcela jistě přinesl velký stres, což by mohlo vyústit i v jeho smrt.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články