Načítání obsahu, prosím počkejte

Jaká je historie skvělých BORDER KOLIÍ? Čtěte a vše se dozvíte!

7. 7. 2020 – 11:07
0
Jaká je historie skvělých BORDER KOLIÍ? Čtěte a vše se dozvíte! zdroj: Pixabay.com

Old Hemp bylo jméno psa border kolie, který žil na přelomu 19. a 20. století. Proslul jako výtečný ovčácký pes, jehož schopnosti inspirovaly pro práci s dalšími generacemi ovčáckých psů. Především je ale známý jako „praotec“ všech čistokrevných border kolií.

Old Hemp se narodil v roce 1893 na farmě Adama Telfera v Northumberlandu na severu Anglie. Právě zde plemeno border kólie v průběhu 19. století vznikalo v rámci šlechtění ovčáckých psů. Jejich jméno pochází podle toho, že oblastí prochází hranice (angl. border) mezi Anglií a Skotskem. Počátek plemene border kolie není pevně daným bodem, ale v podstatě jde říci, že Old Hemp patří mezi nejstarší z nich.

Podle vzpomínek majitele Old Hemp už jako šestitýdenní štěně zkoušel následovat ovce. Postupně si sám vyvinul skvělé ovčácké schopnosti, které udivovaly okolí. Například byl při ovčáckém vedení velmi tichý, tehdy ale bylo zvykem psy cvičit k velmi hlučnému přístupu ke stádům, protože jen to bylo považováno za efektivní.

Vynikal prý i mírným, neagresivním chováním vůči ovcím, což také nebylo standardem, a uměl překvapivě dobře uklidňovat vystresované ovce. Farmář Telfer později říkával, že nikdy nezažil takovou psí osobnost, jako byl Old Hemp.

Když v roce 1901 uhynul, jeho odkaz žil dál, protože Telfer vychovával další ovčácké psy v tomto stylu. Inovace se šířily mezi chovateli a během několika generací byly všechny border kolie cvičeny k ovčáctví způsobem, jehož základy položil Old Hemp.

Nesmrtelnost díky potomkům

Old Hemp je ale znám především proto, že svou nesmrtelnost si získal doslova skrze potomstvo. Jelikož patřil mezi první border kolie, je řazen mezi zakladatelské generace. Společnost The International Sheepdog Society založila plemennou knihu Border kolii v roce 1915 – do dnešních dnů má asi 300 tisíc záznamů a Old Hemp, zapsaný posmrtně, je v nich vedený s číslem 9.

Old Hempovy mimořádné úspěchy na poli ovčáckém vedly k zájmu jiných chovatelů o jeho potomstvo. Díky tomuto, inu, šampionskému krytí, se uvádí, že zplodil více než 200 štěňat. Když si potom uvědomíme, že i o jeho potomky byl velký zájem a vezmeme v potaz vyloženě čistokrevné border kolie dneška, dojdeme k zajímavému závěru: Old Hemp je přímým předkem všech dnes žijících border kolií registrovaných v plemenných knihách. Jeho pověst „praotce“ plemena tak není nadsázkou.

To vynikne, když si uvědomíme, že border kolie, jako oblíbení psi na práci i coby mazlíčci, rozhodně nejsou vzácné či nepočetné. V roce 2015 byla v místě rodiště Old Hempa odhalena jeho pamětní deska. Ceremoniálu se účastnily poměrně početné zástupy chovatelů s border koliemi – je tak vtipným faktem, že všichni tehdy přítomní psi přišli oslavit svého společného příbuzného. Ostatně, jistě nejedna border kolie v davu nesla jeho typické vzezření a typ srsti – stejně jako vlohy pro práci s ovcemi.

Obrázek Fotografie Old Hempa | zdroj: bordercolliemuseum.org (volné šíření)

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články