Načítání obsahu, prosím počkejte

Baset - smutný klaun, který klame tělem

11. 5. 2020 – 23:37
0
Baset - smutný klaun, který klame tělem Baset | zdroj: Profimedia

Baseta si jen stěží spletete s jiným plemenem. Dlouhé povislé uši, plandající kůže a ustaraný výraz ještě zvýrazněný růžovým dolním víčkem a těžkým vrásčitým obočím sice mohou svádět k předsudku, že jde o smutné a nudné zvíře, pravda však nemůže být vzdálenější realitě. Baseti jsou neuvěřitelně veselí a přátelství psi!

Historie plemene sahá do 16. století, kdy byl ve Francii vyšlechtěn ze zakrslých mutací Svatohubertského psa. Trapasličí velikost a krátké nožky sice možná byly na začátku vnímané jako komická rarita, stavba těla se ale osvědčila při lovu drobné zvěře.

Větší pozornosti se basetovi dostalo až ve druhé polovině 19. století, když byl v roce 1863 představen v Paříži na mezinárodní výstavě psů. Uchvátil zejména anglické chovatele ze šlechtických kruhů, kteří naplno využívali jeho lovecké schopnosti. Velkou milovnicí basetů byla mimo jiné i manželka krále Eduarda VII., královna Alexandra. Oficiálního uznání AKC se ale plemeno dočkalo až na začátku 20. století.

Vzhled baseta je naprosto unikátní. Jsou malého vzrůstu, ale mají dlouhé a pevné tělo, typické jsou jeho krátké nohy. Ostatně název plemene pochází z francouzského výrazu pro nízký, tedy bas. Baseti mají dlouhé plandající uši, hlavu bloodhounda a tmavé oči s růžovými dolními očními víčky. Ta v kombinaci se svěšenýma ušima a volnou kůží na krku a hrudi vytváří typický melancholický, smutný, při někoho oduševnělý výraz.

Nekonfliktní dobráci

Ve skutečnosti však mají baseti velmi přátelskou, živou a dobromyslnou povahu. Jsou jedním z nejméně konfliktních plemen – baseti jsou rodinní psi, jsou milující a dostatečně trpěliví k dětem, navíc snesou přítomnost jakýchkoli jiných zvířat, včetně koček. Není vhodný adept na hlídače – je příliš velký dobrák, který se rád mazlí.

Přestože vypadají, že příliš inteligence nepobrali, opět klamou svým vzhledem. Při výcviku ale musíte být trpěliví a důslední, musíte na ně chytře a s pamlskem v ruce. Počítejte ale s tím, že jsou baseti loveckým plemenem, takže když pes bez kvalitního výcviku chytí stopu, může to být trochu problém. Instinkt je holt instinkt.

V náročnosti na pohyb se baseti přizpůsobí své rodině – zvládnou dlouhé procházky, ale rádi si i zalenoší. Nedostatek pohybu však u nich bohužel často končí nadváhou, mají silný sklon k obezitě. Pohyb proto nezanedbávejte, i když baseti na pohled působí jako líné plemeno.

Kvůli stavbě těla počítejte s tím, že trpí na problémy se zády a klouby. Pro štěňata a následně pak starší psy proto není ideální časté chození po schodech.

Mimochodem, baseti nejsou zrovna nejtišším plemenem, mají velmi hluboký hlas, osamělost ventilují vytím a taky pořádně chrápou.   

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články