Načítání obsahu, prosím počkejte

Obří žába na ostrově Dominika platila za pochoutku, teď je blízko vyhynutí

29. 10. 2023 – 8:41
0
Obří žába na ostrově Dominika platila za pochoutku, teď je blízko vyhynutí Hvízdalka antilská | zdroj: Profimedia

Obří žába hvízdalka antilská byla kdysi na karibském ostrově Dominika úplně běžným druhem a její přezdívka „horské kuře“ souvisela s chutí jejího masa, které se mezi obyvateli považovalo za pochoutku. Nedávný průzkum zoologů ale ukázal, že obojživelník je na pokraji vyhynutí, ve volné přírodě vědci našli už pouhých 21 jedinců.

Populace hvízdalky (Leptodactylus fallax) se od roku 2002 snížila o více než 99 procent, nemůžou za to však jen strávníci, kteří mají slabost pro její maso, ale hlavně plísňové onemocnění chytridiomykóza - choroba, která postihla na 500 druhů obojživelníků po celém světě.

Hvízdalka, která se dříve hojně vyskytovala na sedmi karibských ostrovech, dnes žije už pouze na Dominice. A i tam je stále vzácnější. Tým zoologů se díky projektu deseti evropských a karibských organizací na ochranu přírody letos v létě věnoval počítání žab a během 26 nocí v červenci a srpnu objevil pouze 23 hvízdalek, dvě z nich ale byly mrtvé.

Jeden ze zúčastněných odborníků, Andrés Sánchez, který pracuje pro londýnskou Zoologickou společnost, si pochvaloval, že mezinárodní snaha o záchranu vzácného druhu pro něj byla velmi inspirativní. „Nakonec jsme ale našli tak málo zvířat, že to bylo také velice smutné... Situace tohoto druhu v přírodě je ještě horší, než jsme se domnívali před tímto výzkumem,“ řekl.

Hvízdalka je jedna z největších žab na světě, váží skoro jeden kilogram a může dorůstat do délky až 20 centimetrů. Hlasité kvákání samců, které se v noci nese deštným pralesem, je slyšet na vzdálenost až 200 metrů. Tento kdysi charakteristický zvuk pralesa ale nyní utichl.

„Chceme ten zvuk na ostrov vrátit... Je hrozné, že budoucí generace tenhle ikonický zvuk typický pro náš ostrov možná už nikdy neuslyší,“ uvedla místní ekoložka Jeanelle Brisbaneová.

Žáby hvízdalky se staly kriticky ohroženým druhem po roce 2002, kdy se začala šířit chytridiomykóza, už předtím ji ale ohrožoval lov kvůli masu i predátoři, například kočky.

„Bohužel ty žáby nacházíme stále blíže frekventovaných silnic, protože hledají vodu poté, co řeky na Dominice kvůli změnám klimatu vysychají,“ doplnila Brisbaneová.

Plísňové onemocnění přispělo za posledních 50 let k úplnému vyhubení 90 živočišných druhů, uvádí odborníci. Neexistuje proti němu vakcína, zoologové ale vidí naději v tom, že někteří obojživelníci zřejmě dokážou díky lepší imunitě s nemocí bojovat. Pro hvízdalku pak můžou být záchranou programy, které se snaží druh rozmnožovat alespoň v zajetí. Chov je úspěšný například v londýnské ZOO.

Zdroje:  ČTK , CNN

Nejnovější články