Načítání obsahu, prosím počkejte

OBRAZEM: Ptáci mají svátek! Podívejte se, které můžete vidět v české přírodě

1. 4. 2021 – 7:44
0
OBRAZEM: Ptáci mají svátek! Podívejte se, které můžete vidět v české přírodě Výr velký západosibiřský v letu. | zdroj: Profimedia

Už více než sto let se 1. duben slaví jako Mezinárodní den ptáků. Na českém území je však tradice ještě starší - první Den ptáků byl vyhlášen ještě v Rakousku-Uhersku 1. dubna 1900. Podívejte se, jaké ptáky můžete vidět v české krajině. 

Oficiálně se Mezinárodní den ptactva slaví v den výročí podepsání mezinárodní Konvence o ochraně užitečného ptactva. Ta byla podepsána 1. dubna 1906, Československo se k ní připojilo v březnu 1924. Přesto se však v tu dobu už 24 let na českém území Den ptactva slavil.

Významný den v ekologickém kalendáři má připomínat nebezpečí, která ohrožují ptáky po celém světě, a pomáhat chránit jejich přirozené podmínky a hnízdiště. 

První jarní dny jsou pro oslavy dne ptáků - alespoň v Česku - naprosto ideální. V tuto dobu vrcholí tahy ptáků - postupně se vracejí ptáci z teplých kraji, zatím většinou nestihli ještě odletět druhy, které naopak tráví zimu u nás, a do toho se plně rozbíhá doba hnízdění. Prostě radost pohledět! 

Ve fotogalerii si můžete krátkým výběrem připomenout, které ptáky můžete zahlédnout i v české přírodě. Pravda, u některých musíte mít opravdu obrovské štěstí - jako třeba u orla nebo výra, ale jiní vám s radostí přiletí až ke krmítku na balkoně...

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články