Načítání obsahu, prosím počkejte

Nové psy v útulcích trápí nespavost, tvrdí studie

16. 7. 2021 – 11:17
0
Nové psy v útulcích trápí nespavost, tvrdí studie Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Každoročně skončí v útulcích tisíce psů. Podmínky v nich se rok od roku zlepšují a mnozí pracovníci i dobrovolníci dělají všechno pro to, aby pobyt v nich pejskům co nejvíc usnadnili. Přesto není pochyb o tom, že pro zvířata přechod do útulku představuje dramatický zážitek. Odborníci z univerzity v Utrechtu nedávno přišli se studií, která tuto skutečnost potvrzuje na základě sledování noční aktivity psů.

Studie publikovaná v žurnálu Applied Animal Behaviour Science vznikala pod vedením Janneke van der Laanové z fakulty veterinární medicíny univerzity v Utrechtu. Badatelský tým se delší dobu věnuje mapování podmínek v útulcích a psychických projevů zvířat zde umístěných. V rámci dílčího výzkumu se vědci zaobírali otázkou, jaký má příchod do nového prostředí vliv na kvalitu spánku psů. Mapovali při tom pomocí kamer a obojků detekujících aktivitu 29 pejsků v útulcích a srovnatelných (věkem a plemenem) 29 psů v domácím prostředí.

Zjistili při tom, že v útulcích psi v noci odpočívají mnohem kratší dobu, než ti v rodinách. Nejvýraznější to přitom sice bylo v prvních dvou dnech, ještě po 12 dnech šlo ale pozorovat rozdíly. To znamená, že nešlo o klasickou „první noc v novém bytě“. Psi skutečně měli velký problém najít v útulku noční klid a uvolnění, a to i tehdy, kdy bylo jasné, že jim je poskytována dobrá péče. Vybrané holandské útulky byly moderně zařízené, s maximální možnou mírou volnosti a rozptýlení pro čtyřnohé klienty.

Větší plemena byla klidnější

Nešlo při tom o banalitu, vědci dokázali neklid potvrdit i na základě měření hladiny hormonů v moči sledovaných psů. Stres z prostředí útulku se tak projevoval i na základní, biologické úrovni. Psi přitom přes den fungovali poměrně dobře, družili se s ošetřovateli i ostatními psy, v noci ale zažívali ekvivalent lidského zírání do stropů. Spánek byl nekvalitní, neklidný, mělký a výrazně přerušovaný.

Mezi jednotlivými jedinci ale existovaly překvapivě velké rozdíly. Našli se i tací, kteří se uklidnili poměrně rychle. Některým tak opravdu stačily ony dva dny, aby našli noční uvolnění nutné pro zdravý spánek. Jiní ale spali špatně ještě i po dvanácti dnech. Z nějakého důvodu – který bude potřebovat další výzkum s větší skupinou – byli větší psi statisticky výrazně klidnější, než malá plemena.

Vědci plánují poznatky využít při komplexnějším výzkumu, který by měl najít praktické uplatnění při hledání metod, jak co nejvíce pobyt v útulcích psům usnadnit. Už tato dílčí zjištění byla konzultována s pracovníky zapojených holandských útulků, kteří podle sdělení autorů studie zareagovali pozitivním přístupem. Pokouší se tak věnovat více pozornosti psům, u kterých se ukáže, že v noci špatně spí – například jim zkoušejí vytvořit pro nocování ještě lepší, klidnější podmínky.

Příchod do útulku je sám o sobě smutnou kapitolou psího života. Snad podobné výzkumy pomohou, aby se traumatizující zážitky minimalizovaly.

Zdroje:  Vlastní , sciencedirect.com

Nejnovější články