Načítání obsahu, prosím počkejte

Na Floridě se vylíhl vzácný aligátor. Je celý bílý, ale albín to není

12. 12. 2023 – 9:29
0
Na Floridě se vylíhl vzácný aligátor. Je celý bílý, ale albín to není Vzácné mládě leucistického aligátora v rukou ředitele parku Marka McHugha | zdroj: Gatorland/Ken Guzzetti/Mega/Profimedia

V přírodním parku Gatorland na Floridě se narodilo extrémně vzácné mládě aligátora. Není jen tak ledajaké - je celé bílé a má jasně modré oči. Je prvním aligátorem s poruchou pigmentu vylíhlém v lidské péči.

Mládě je sice celé bílé, ale albín to není - ti mají úplnou ztrátu pigmentu a červené oči. Roztomilá samička má však oči jasně modré. Trpí vzácnou poruchou zvanou leucismus, tedy sníženou pigmentací na části nebo celém těle. 

„Leucismus u aligátorů způsobuje bílé zbarvení, ale často mají na kůži skvrny nebo skvrny normálního zbarvení. Bez tmavší pigmentace kůže nemohou mít přímé sluneční světlo po dlouhou dobu, protože se snadno spálí,“ vysvětluje ředitel parku Mark McHugh. 

Samička své zbarvení zdědila po rodičích - otec je zcela bílý leucista a matka v sobě nese gen leucismu. I tak je ale přenos na mládě velmi vzácný. Mládě se vylíhlo společně s bratrem, který je ale normálně zbarvený. 

Nyní jsou mláďata v rukách ošetřovatelů, kteří dohlížejí na jejich zdraví a růst. Návštěvníkům je plánuje park představit začátkem roku. Zatím na svých sociálních sítích vyzývá veřejnost, aby pomohla bílou aligátorku i jejího bratra pojmenovat.

Zdroje:  Profimedia , vlastní

Nejnovější články