Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak se trhá zub půltunovému krokodýlovi

23. 12. 2022 – 17:06
0
Jak se trhá zub půltunovému krokodýlovi Vyoperování tří zubů zarůstajících do dásně byla jedna z nejnebezpečnějších akcí v dějinách parku | zdroj: Profimedia

Bolest zubu dokáže přivést k nepříčetnosti téměř každého. A co teprve půl tuny vážícího agresivního krokodýla? Co naplat, zub bylo potřeba dostat ven, a tak začala náročná akce, při které své životy riskovala více než desítka ošetřovatelů...

Necelých pět metrů dlouhý a půl tuny vážící mořský krokodýl Elvis má pověst nejagresivnějšího zvířete v Australském parku plazů v Novém Jižním Walesu. Přišel do něj v roce 2007 poté, co útočil na rybářské lodě. Ani po příchodu do parku se nechoval zrovna klidně - využil například nepozornosti krokodýlího páru během páření a své nové sousedy sežral. Podívat se tak na zoubek právě Elvisovi bylo pro pracovníky zoo velkou výzvou plnou adrenalinu.

Mamutímu krokodýlovi rostl jeden ze zubů tak nešikovně, že se mu zavrtával do dásně a vytvořil absces. Pracovníky zoo proto čekal náročný úkol Elvise odchytit a zafixovat tak, aby mu veterináři mohli udělat rentgen, zjistit stav zubu a vyoperovat ho.

Zvířeti se samozřejmě odchyt moc nelíbil a s ošetřovateli bojovalo ze všech sil, nakonec ho ale odchytili a doslova vlastní vahou ho drželi na místě, než dostal mírné anestetikum na uvolnění svalů. 

Jakmile začalo sedativum působit, nastoupila hlavní veterinářka Somersbyho zvířecí nemocnice Robin Crismanová k jednomu z nejnebezpečnějších zákroků ve své kariéře.

Rentgen nakonec objevil ne jeden, ale rovnou tři problematické zuby, které musely ven. Jenže ouha - Elvisovi zákrok na prvním zubu evidentně nebyl vůbec příjemný a u vyřezávání druhého zubu se probudil z narkózy! Museli ho společně zalehnout všichni ošetřovatelé, kteří byli v okolí výběhu. A i tak měla zubařka co dělat, aby nepřišla o ruce. 

Dvouhodinový zákrok se ale podařil, tlama se téměř šedesátiletému Elvisovi hojí dobře, a tak si ošetřovatelé snad mohou oddechnout, že s ním zase na pár let nebudou muset přijít do tak blízkého kontaktu.

 

Zdroje:  Newsweek , 9news.com.au , Australian Reptile Park

Nejnovější články