Načítání obsahu, prosím počkejte

Na, chytej, letí sýr! Fotografka fotí nevšední psí portréty

2. 3. 2022 – 9:03
0
Na, chytej, letí sýr! Fotografka fotí nevšední psí portréty Lítá vše - chlupy, uši... A někdy holt ani to nestačí a pejsek mine | zdroj: Profimedia

Když psovi hodíte pamlsek, chňapne po něm takovou rychlostí, že nemáte šanci všimnout si jeho výrazu. Přitom to rozhodně stojí za to, jak dokazují snímky britské fotografky Carolyne Cowanové, která fotí psy při chytání kostek sýra.

Psí fotografka přišla v roce 2018 s akcí Cathathon, pomocí které vybírala peníze na psí charitativní organizace. V rámci akce nabízela lidem možnost originálních portrétů jejich mazlíčků - při chytání pamlsku v podobě kostky sýra. Během čtrnácti měsíců vybrala 15 tisíc liber. Kvůli pandemii covidu musela ale akci přerušit.

Obnovila ji na přelomu loňského a letošního roku, když viděla rostoucí počet majitelů psů, kteří jsou nuceni využívat potravinové banky. Právě další Cathathon měl na psí krmivo do potravinových bank vybrat. Uskutečnil se poslední únorový víkend, kdy lidé nechali vyfotit 41 svých psích mazlíčků, a přispěli tak částkou 1230 liber.

Kromě pocitu z vykonání dobrého skutku lidem zůstane na památku kolekce deseti akčních snímků jejich psího miláčka v podobě, kterou běžným okem nemají šanci zachytit. Příprava nevšedního focení je podobně nevšední - manžel fotografky Alasdair nakoupí zhruba deset kilo tvrdého sýra a nakrájí ho na různě velké kostky. Ty pak pejskovi hází a manželka fotí rychlou sekvenci snímků.

Ze zhruba padesátky záběrů fotografka vybere deset nejlepších. Právě výběr je podle ní na celé akci to nejzábavnější. Pejsci totiž při chytání dokážou dělat nejrůznější grimasy, takže se často musí smát. „Jejich chlupy jsou všude, překážejí jim uši. Je to báječné, někdy dokonce brečím smíchy, jak je to legrační,“ říká fotografka, podle které jsou mnohdy lepší fotky psů, kterým se sýr ulovit nepodaří. 

Zdroje:  Profimedia/SWNS , walesonline.co.uk

Nejnovější články