Načítání obsahu, prosím počkejte

Mladá kareta obecná zabloudila. Přeplavala celý Atlantik

28. 2. 2023 – 9:58
0
Mladá kareta obecná zabloudila. Přeplavala celý Atlantik Mládě karety zabloudilo. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Irská rodina, která se tento měsíc vydala na procházku na pobřeží Atlantiku, zahlédla mladou želvu druhu kareta obecná, kterou příboj vyplavil na útesy. Měla potlučené celé tělo, byla dehydrovaná, podchlazená a mořští ptáci se jí chystali vyklovat oči. Smrt už byla velmi blízko. Rodina ale rychle zasáhla a zachránila ji.

Ve věku necelého roku už za sebou želva měla měsíce dlouhé putování napříč Atlantským oceánem plným takových nástrah, jako jsou predátoři a plovoucí plasty.

I když byla stále ještě naživu, byla želva dehydrovaná, těžce podvyživená a tak podchlazená, že byla téměř ochromená. Rodina spustila záchrannou akci a mezitím mladé mořeplavkyni vymyslela jméno - Cróga, což v irštině znamená „statečná“.

Zabloudila

Neměli tušení, jestli přežije. Cróga byla daleko od domova. Karety obecné kladou vajíčka v jihovýchodní části Spojených států, převážně od Severní a Jižní Karolíny po Floridu. Podle odborníků se nejspíš vylíhla na některé z floridských pláží v létě loňského roku.

Želví mláďata se líhnou v noci a pak chvatně zamíří do moře. Doplavou do teplých vod Golfského proudu a zabydlí se v rozlehlých plovoucích plochách hnědých chaluh rodu hroznovice (Sargassum), které slouží jako oblíbené prostředí pro malé rybky, krevety, garnáty a kraby.

V sargasovém úkrytu, který jim slouží svým způsobem jako školka, prožijí několik měsíců až několik let, řekl Kevin Flannery, ředitel akvária Oceanworld v irském Dingle. Když vyrostou a zesílí, nechají se mořskými proudy odnést ke Kanárským ostrovům u afrického pobřeží.

Místo 20 jen půl kila

Právě Flannery se nakonec zatoulané karety ujal a odvezl ji přes celé Irsko do svého akvária. Tady ji nejprve rehydratoval fyziologickým roztokem, pomalu během několika dní zvyšoval její tělesnou teplotu a ošetřil jí poškozený krunýř. Když se trochu probrala, začal ji krmit.

V jejím věku karety obecné obvykle váží od 20 do 40 kilogramů. Cróga vážila asi půl kila, když ji moře vyplavilo na břeh. Od té doby přibrala skoro kilo, a téměř tak ztrojnásobila svou hmotnost.

„Je z ní teď velký žrout,“ řekl Flannery. Cróga zůstane v akváriu nejméně několik dalších měsíců. Až se plně zotaví, vyřídí jí nezbytné dokumenty, aby ji irská námořní služba mohla odvézt do teplejších vod u Kanárských ostrovů.

Nejnovější články