Načítání obsahu, prosím počkejte

Zvědavý želvák spolykal šroubky. Život mu zachránila složitá operace

15. 10. 2022 – 8:43
0
Zvědavý želvák spolykal šroubky. Život mu zachránila složitá operace Šrouby Shermanovi uvízly v tlustém střevě, endoskopie proto nestačila | zdroj: Profimedia

Želvy zpravidla nezvrací. Proto když začal mít zažívací problémy samec želvy stepní Sherman, jeho chovatelka oprávněně zpozorněla. Ultrazvuk ukázal střeva plná malých šroubků, které mu museli veterináři chirurgicky odstranit. 

„Poprvé jsem si uvědomila, že se Shermanem není něco v pořádku, když dvakrát zvracel, což je u želv neobvyklé,“ řekla majitelka sedmnáctiletého želvího samce Suzette Jonesová z britského Guildfordu. První ultrazvuky poměrně rychle odhalily hlavní problém - Sheman spolkl hned šest šroubků. Ty se mu usadily na jednom místě a zřejmě blokovaly trávení.

Nejdříve veterináři vyčkávali, zda se tělo nevítané nálože zbaví samo a šrouby odejdou přirozenou cestou. Nicméně nestalo se, jen postoupily dále do tlustého střeva, takže selhal i pokus vyndat je pomocí endoskopie ústy. Příliš zvídavý Sherman tak musel pod skalpel.

Vzhledem ke stavbě těla šlo o poměrně komplikovanou operaci. Veterinářům se ale podařilo laparoskopicky šrouby napříč tlustým střevem posunout tak, aby se dostaly až do kloaky a zvíře je tak mohlo po probuzení z anestezie samo vyloučit. Díky tomu nedošlo k poškození orgánů. Část krunýře, kterou musel tým při operaci odstranit, následně přilepili zpět dentálním tmelem.

Shermanovi se podle Jonesové nyní daří dobře, rychle se zotavuje a jeho chovatelka slíbila, že příště bude dávat bedlivější pozor na to, co zvíře jí. Kde ke šroubům přišlo, totiž není úplně jasné. 

 

Zdroje:  vetpol.co.uk

Nejnovější články