Načítání obsahu, prosím počkejte

Želví elegán Jonathan je nejstarším zvířetem na souši

5. 3. 2022 – 18:03
0
Želví elegán Jonathan je nejstarším zvířetem na souši Jonathanovi by 190 let nikdo nehádal | zdroj: Profimedia

Přežil dvě světové války, 39 amerických prezidentů a sedm britských panovníků. Vše s grácií a rozvahou, jaká se sluší a patří pro nejstarší suchozemské zvíře. Samci suchozemské želvy Jonathanovi žijícímu na ostrově Svatá Helena je minimálně 190 let.

Jonathan byl oficiálně zapsán do Guinnessovy knihy rekordů v roce 2019 a kromě titulu nejstaršího suchozemského živočicha mu logicky náleží i titul nejstaršího plaza a nejstarší želvy. Podle odhadů jeho veterináře Joea Hollinse by 440kilové zvíře mohlo být i mnohem starší, protože neexistuje žádný oficiální záznam jeho vylíhnutí. 

Jak důkaz o délce jeho života slouží fotografie pořízená mezi lety 1882 a 1886 zachycující už dospělého (tedy alespoň 50 let starého) Jonathana, jak se pase na zahradě Plantation House, kde žije dosud. Podle CNN to naznačuje, že se vylíhl kolem roku 1832.

profimedia-0553770204 Jonathan (vlevo) s další, již uhynulou, želvou na snímku datovaném mezi lety 1882 a 1885 | zdroj: Profimedia

Na ostrov Svatá Helena se dostal jako diplomatický dar určený siru Williamu Grey-Wilsonovi, který se později stal guvernérem ostrova. Od té doby Jonathan zažil 31 guvernérů Svaté Heleny.

Málokdo by mu však hádal více než průměrných 150 let obří suchozemské želvy. Pokročilý věk prozrazuje snad jen to, že ho jeho ošetřovatelé musí už deset let krmit ručně, protože je již slepý a ztratil i čich. Před lety měl ještě navíc problém se zobákem - byl křehký a tupý, takže se želva nemohla sama pást. Nicméně ozdravná kůra vše napravila. 

Podle Hollinse, který se o zvíře stará už třináct let, je klidně možné, že Jonathan přežije i mnohé z nás. Během letošního roku by se možná mohl dočkat svého zobrazení na poštovní známce, a dokonce i stanovení státního svátku na svou počest. Ve své domovině je totiž celebritou.

Nejnovější články