Načítání obsahu, prosím počkejte

Metuzalém je nejstarší akvarijní rybou. Miluje čerstvé fíky a drbání na břiše

5. 2. 2022 – 8:31
0
Metuzalém je nejstarší akvarijní rybou. Miluje čerstvé fíky a drbání na břiše Metuzalém má mírnou povahu, nechá se i krmit z ruky | zdroj: Profimedia

Jmenuje se Metuzalém a i když k věku svého jmenovce má daleko, je zřejmě nejstarší akvarijní rybou. Miluje čerstvé fíky, drbání na břiše a v muzeu v San Francisku žije od roku 1938, kdy sem byl přivezen z Austrálie. 

Metuzalém je vzácným bahníkem australským, tedy rybou s žábrami i plícemi považovanou za evoluční článek mezi rybami a obojživelníky. Podle biologů z Kalifornské akademie věd je rybě měřící 1,2 metru a vážící 18,1 kilogramů asi devadesát let. 

Přestože bývají bahnící občas agresivní, tento kalifornský kmet je prý milý kliďas. Nejvíc si užívá drbání na břiše a rád se nechává rozmazlovat vybranou stravou. Miluje prý hlavně čerstvé fíky - ty je ochotný jíst i přímo z ruky. Ale pozor - musí být opravdu čerstvé, mraženými se oklamat nedá! Kromě toho dostává například ostružiny, hroznové víno a samozřejmě i ryby, mušle, krevety nebo třeba žížaly.

Zdroje:  Profimedia , New York Post

Nejnovější články