Načítání obsahu, prosím počkejte

Malá kuřátka si hrají stejně ráda jako štěňata či koťata

20. 8. 2022 – 10:26
0
Malá kuřátka si hrají stejně ráda jako štěňata či koťata Ilustrační snímek | zdroj: Pixabay

Hravé chování je u zvířecích mláďat poměrně časté, spojené ho máme hlavně se savci. Vedle typických štěňat a koťat se ale chuť si hrát nevyhýbá ani ptákům. Dokazuje to studie publikovaná v magazínu Scientific Reports, která se zaměřila na chování malých kuřátek. Kur domácí sice není typický mazlíček, jako zástupce po tisíciletí domestikovaného opeřence je ale skvělým příkladem.

Výzkum vedli biologové ze švédské univerzity v Linköpingu. Za jeho účelem vytvořili zvláštní „hřiště“ pro kuřata, přičemž sledovali vývoj jejich chování od vylíhnutí. Bedlivé monitorování a analyzování nahrávek nakonec vedlo k popisu až 14 různých způsobů her. Malí ptáčci si skutečně hráli ne nepodobně jako to známe od jiných mláďat, lidských nevyjímaje, na škále od hraných soubojů, přes honěnou a hry s předměty, až po schovávanou. Toto hravé chování dosáhlo vrcholu kolem 6. a 7. týdne života, tedy v době, kdy by se zhruba mláďata kuru v přírodě osamostatňovala od rodičů. 

Dětský rys v chování

Vědce zajímalo také srovnání s divokými bratranci kuřat, podobně jako se srovnává chování psů a vlků. Naštěstí jsou k dispozici pozorování kuru bankivského, který bývá považován za přímého divokého předka dnešního kuru domácího.  

Ukázalo se, že i divoká kuřata si hrají úplně stejným způsobem, jako jejich ochočení příbuzní. Ani 10 tisíc let domestikace tak nezměnilo hravé chování, zřejmě hluboce zakořeněné v genech. Ukázalo se ale, že kuřata kuru domácího se věnují hrám mnohem častěji a déle. To odpovídá už několikrát potvrzené teorii, že domestikace vede k zachování „dětských“ rysů v chování mazlíčka. Podobně totiž vychází i srovnání chování dospělých koček a psů oproti jejich divokým příbuzným. 

Zajímavou součástí studie bylo i zjištění, že psychický stav zvířete má na hravost jistý vliv. To samo o sobě nepřekvapí, závěr je ale opačný, než by nám říkala intuice. Kuřata, která byla vystavena většímu stresu – například přišla z nevhodného prostředí, jejich líhnutí neprobíhalo hladce a podobně – si hrála častěji a intenzivněji. Snad může jít o projev nějaké silnější psychické potřeby pozitivního chování.  

Tuto otázku ale nechávají vědci otevřenou pro další bádání, ostatně takto koncipovaná studie už je v přípravě. Autoři by při ní chtěli zvířata trpící stresem stimulovat ke hraní a sledovat, jak se zlepšuje jejich celková kvalita života. Podle odborníků na zvířecí chování totiž nemusí být hra jen projevem pozitivních emocí – ale právě prostředkem k jejich dosažení. 

Pro chovatele domácích zvířat je ale hlavní zjištění z celé studie jasné. Když hovoříme o specifickém chování mláďat, soustředíme se většinou hlavně na zmiňovaná koťata a štěňata. Jak je ale vidno, ani emoce a psychické potřeby malých ptáků nesmíme podceňovat. Děti totiž evidentně zůstávají dětmi bez ohledu na počet nohou, srst či peří.

Zdroje:  Vlastní , nature.com

Nejnovější články