Načítání obsahu, prosím počkejte

Kůň s podivným jménem Potoooooooo

26. 8. 2020 – 14:48
0
Kůň s podivným jménem Potoooooooo Potoooooooo neboli Pot8os | zdroj: Wikimedia Commons

Byl jedním z nejlepších dostihových koní v historii, během své sedmileté závodní kariéry zvítězil ve 34 závodech ze zhruba 40. Historie si ho ale pamatuje spíš kvůli podivnému jménu Potoooooooo, zkráceně Pot8os.

Ve skutečnosti se kůň jmenoval Potatoes (Brambory), což taky nebyla žádná výhra. Hřebec, který závodil mezi lety 1776 a 1783, patřil Willoughbyovi Bertiemu, čtvrtému hraběti z Abingdonu. Traduje se, že hrabě požádal svého stájníka, aby napsal koňovo jméno na žlaby.

Jenže jak už to v 18. století bývalo, chlapec se ve čtení a psaní příliš nevyznal, a tak si po napsání "Pot" si nebyl jistý správným hláskováním a místo "atoes" napsal "oooooooo". Na žlabu se tak vyjímalo jméno "Potoooooooo". Když to hrabě uviděl, natolik ho nápis pobavil, že svého koně přejmenoval.

Po tímto jménem absolvoval několik závodů, ale protože se pořadatelé často nemohli dopočítat písmenek, netrvalo dlouho a jméno bylo oficiálně zkráceno na Pot8os. Což je, upřímně, rozhodně lepší než jmenovat se Brambora.

Přestože Pot8os závodil jen sedm let, dosáhl slušných výkonů. Navíc byl potomkem neporaženého šampiona Eclipse, což mu zaručilo kvalitní důchod v roli plemenného hřebce. Zplodil stovky potomků, z nichž minimálně 165 zvítězilo v některém ze slavných dostihů. Někteří z nich na památku otce zdědili ve jméně odkaz na původní bramboru – například šampion Waxy byl pojmenovaný podle jedné z bramborových odrůd.

Zdroje:  amusingplanet.com

Nejnovější články