Načítání obsahu, prosím počkejte

Který medvěd zvládl nejlépe ztloustnout? V nevšední soutěži můžete hlasovat i vy

2. 10. 2021 – 9:24
0
Který medvěd zvládl nejlépe ztloustnout? V nevšední soutěži můžete hlasovat i vy Můžete vybírat z fotek medvědů zachycených v parku při lovu lososů | zdroj: Profimedia

Na zimní spánek je potřeba hodně sil. A hlavně kil. A tak se i ti nejhubenější medvědi snaží pořádně ztloustnout, aby přežili až do jara. Medvědi v národním parku Katmai dokonce mezi sebou - aniž by o tom věděli - na internetu v rámci Týdne tlustých medvědů soutěží o toho nejvyžranějšího. 

Milovníci přírody mohou na internetu dát hlas jednomu z 12 nejtlustších medvědů hnědých vyfocených při lovu lososů. Vítěz bude vyhlášen 5. října.

Park Katmai akci pořádá ve spolupráci s neziskovými partnery Katmai Conservancy a explore.org, což je multimediální organizace, která po celém světě provozuje živé kamerové vysílání přírody a je známá zejména kvůli svým záznamům medvědů v parku Katmai.

 

Týden tlustých medvědů vznikl z jednodenní akce v roce 2014. Soutěž se prodloužila na týden o rok později a každý rok se těší čím dál větší oblibě. Zatímco v roce 2018 bylo v soutěži odevzdáno 55 tisíc hlasů, v roce 2020 to už bylo skoro 650 tisíc, uvedla Naomi Boaková, jež spravuje mediální komunikaci parku.

Zdravá závist

Boaková poznamenala, že tlustí medvědi lidem přinášejí radost, takže je snadné pochopit, proč je soutěž tak oblíbená. „Mohou dělat něco a být přitom zdraví, což my nemůžeme, a to je být tlustí,“ řekla.

Nadšenci si mohou zakoupit trička, šálky na kávu a další zboží s motivem tlustých medvědů. Pro školáky byl v souvislosti s akcí vytvořen studijní program, který má prohloubit jejich znalost biologie, ekologie a divoké zvěře.

Letos jsou obří

Medvědi v parku Katmai patří k nejmohutnějším na světě, a to díky množství lososů, které se do tamních řek dostávají z Bristolského zálivu na jihozápadě Aljašky. V parku Katmai žije asi 2200 medvědů. V důsledku letního hodování jejich váha může výrazně převyšovat 453 kilogramů. Asi třetinu pak mohou shodit při zimním spánku.

Z Bristolského zálivu se letos podle Boakové navrátil rekordní počet lososů, což prospělo zejména těm nejmladším medvědům v parku Katmai. „Pomohlo jim, že se narodili v době hojnosti,“ poznamenala. I starší medvědi jsou však podle ní letos nebývale velcí.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články