Načítání obsahu, prosím počkejte

Křečci pomáhají při léčbě seniorů

24. 6. 2023 – 10:37
0
Křečci pomáhají při léčbě seniorů Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

V Lounech v zařízení pro dlouhodobě nemocné využívají pro rozptýlení klientů křečky. Přináší jim podle sociálních pracovníků pozitivní emoce, rozvíjí motoriku a sociální cítění. K hlodavcům mají přístup lidé ve společenské místnosti. Jeden je u pacienta na pokoji. 

Po třech letech úspěšně využívané terapie pomocí křečků ve společenské místnosti aktuálně nemocnice zapojuje zvířecí terapeuty do procesu léčby i přímo na pokoji jednoho z klientů. Bližší kontakt se zvířaty nabízí ještě intenzivnější rozptýlení a zlepšuje i celkovou pohodu a aktivizaci. „Křečci se zde rychle stali oblíbenými přítulnými společníky klientů oddělení sociálních lůžek. Nejen mazlení, ale i péče o křečky je pro řadu klientů příjemný relax a zajímavé zpestření. Zároveň mají pocit užitečnosti,“ uvedla aktivizační pracovnice oddělení sociálních lůžek Helena Cimrmanová.

Jeden z klientů se myšlenkou chovu křečků nadchl tak, že požádal dceru, aby mu křečka koupila. „Dcera tak učinila, s tím, že tento syrský křeček měl být tříměsíční sameček. Druhý den ráno měl čtyři mladé. Byla to legrace. Klient si nakonec vzal jedno mládě k sobě na pokoj a velmi si ho oblíbil. Křeček si ho také oblíbil a nyní vždy večer na akváriu visí a už čeká, až si ho klient vezme a bude se s ním mazlit,“ řekla Cimrmanová.

Další dva křečci zůstali ve společenské místnosti a jednoho si odnesli rodinní příslušníci klienta. O ty, kteří zůstali v nemocnici, se stará kolektiv zaměstnanců společně s klienty, u kterých mimo jiné manipulace s drobnými hlodavci rozvíjí jemnou motoriku. „Zvířecí terapie se ukázala jako účinný prostředek k rozptýlení klientů, kteří využívají sociální službu naší nemocnice,“ dodala aktivizační pracovnice.

Interakce se zvířaty může podle vědeckých studií snížit hladinu stresu, podpořit psychické zdraví a zvýšit pocit štěstí. Kromě toho, že klienti využívají přítomnost křečků jako rozptýlení, jsou tato zvířata také výbornými společníky, kteří mohou zlepšit náladu a povzbudit klienty k zapojení se do rehabilitačních aktivit, uvedla nemocnice.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články