Načítání obsahu, prosím počkejte

Jóga se štěňátky: Léčí lidskou duši a pomáhá štěňatům zvykat si na lidi

28. 5. 2023 – 9:01
0
Jóga se štěňátky: Léčí lidskou duši a pomáhá štěňatům zvykat si na lidi Protažení spojené se hrou s roztomilým štěnětem. Kdo by to nebral? | zdroj: Profimedia

Jóga je sama o sobě uklidňující. A co teprve v místnosti, kde kolem vás pobíhají roztomilá štěňátka! Ta se sama zapojují do cvičení a hravou formou se socializují. Navíc občas najdou i nového páníčka. 

Jóga s kůzlaty nebo králíčky tu už byla. Takhle je ještě o něco roztomilejší a příjemnější. Pro obě strany. Protože i pouhá přítomnost mláďat v lidech zvyšuje hladinu serotoninu, oxytocinu a dopaminu, navozuje pocit štěstí a zároveň snižuje depresi a úzkost. Proto už v několika městech po světě, včetně Prahy, funguje takzvaná "puppy yoga", tedy štěněčí jóga. 

Lidé si během hodinové lekce nejen procvičí běžné relaxační pozice, ale protože se mezi nimi v místnosti pohybuje několik štěňat, kromě protažení se ještě nasytí pozitivní energií z hravých mláďat. Ta se do cvičení často sama zapojí a užívají si ho jako hru. Navíc nedílnou součástí je i následné mazlení.

Štěněčí jóga je tak podle lektorů prospěšná pro obě strany. Lidé po ní odcházejí nabiti pozitivní energií a pro štěňata je to hravá forma zvykání na lidi. Hra s člověkem je totiž nezbytnou součástí jejich socializace. Když pak opouštějí chovnou stanici, mají v sobě už vypěstovaný kladný vztah k lidem. 

Zdroje:  Profimedia , BBC , vlastní

Nejnovější články