Načítání obsahu, prosím počkejte

Jak na zahradě vytvořit bezpečné útočiště pro volně žijící zvířecí sousedy

3. 12. 2022 – 10:52
0
Jak na zahradě vytvořit bezpečné útočiště pro volně žijící zvířecí sousedy Pomozte ježkům přečkat zimu | zdroj: Profimedia

Teploty klesají pod nulu a zvířata, která nemají zimu příliš v oblibě, má poslední dny na to, aby si našla bezpečný úkryt. Ale i ta, která zimu přečkávají v bdělém stavu si zaslouží naši pozornost a péči. Stačí přitom pár drobností a zahrada se promění v bezpečné útočiště našich zvířecích sousedů.

Většina ježků už má svůj zimní úkryt přichystaný, ale pokud máte na zahradě ještě nějaké neshrabané listí a klestí, mohou posloužit nějakému pichlavému opozdilci. Vytvořte v klidnější části zahrady hromadu, která může posloužit nejen zmiňovaným ježkům, ale pokud ji žádný neosídlí, tak různému prospěšnému hmyzu.

Pokud máte na zahradě dost místa, můžete mít pro ježky můžete postavený i speciální domeček, ideálně za dřeva nebo překližky. Měl by být ideálně umístěný v jižní nebo jihovýchodní části a vchod by měl být chráněný před nepřízní počasí. 

hedgehog-houses-g764f980c1_1920 Ježčí domečky | zdroj: Pixabay

Dnes už téměř automatickou výbavou každé zahrady je krmítko pro ptáky. Je dobré ho umístit tam, kde se k němu ptáci pohodlně dostanou a zároveň je nic neruší, zejména pak kočky. Zavěšením krmítka ale péče nekončí, je potřeba ho pravidelně doplňovat, ideálně podle toho, jaký obsah z něj nejčastěji mizí.

Preference jednotlivých druhů ptáků jsou různé, stejně jako návštěvníci jednotlivých krmítek. Chybu ale rozhodně neuděláte krmením s vysokým obsahem bílkovin a tuků, zejména v podobě ořechů, slunečnicových semínek nebo lojových koulí. U těch ale pozor - vyhněte se předpřipraveným koulím v síťce! Ptákům hrozí nebezpečí zranění. 

U všeho platí - nepřehánějte to s množstvím. Jednak by se servírované jídlo mohlo ve dnech, kdy nebude mrznout, začít kazit. A jednak účelem zimního přikrmování divoké zvěře je drobná pomoc a přilepšení, nikoli naučit zvířata, že se o ně lidé postarají...

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články