Načítání obsahu, prosím počkejte

TAK O TOMHLE JSTE JEŠTĚ NESLYŠELI! Valčík malého pejska!

16. 11. 2019 – 20:47
0
TAK O TOMHLE JSTE JEŠTĚ NESLYŠELI! Valčík malého pejska! zdroj: Pixabay.com

Fryderyk Chopin patří k nejznámějším skladatelům historie. K jeho skladbě Minutový valčík se váže zajímavý příběh, v němž sehrál zásadní roli jistý chlupáč - a francouzská spisovatelka George Sandová.

Chopin strávil se Sandovou několik let. Slavnou a ve své době kontroverzní literátku i osobnost potkal poprvé v roce 1836 v Paříži. Moc se mu však nelíbila. Sandová získala z mladého umělce jiný pocit a nakonec se, o něco později, přece jen dali dohromady.

George měla krom dvou dětí, syna Maurice a dcery Solange, i psíka jménem Marquis (Markýz), který byl zřejmě zásadní pro vznik Minutového valčíku.

Chopin údajně v roce 1846 sledoval onoho pudla při hře. Pes se honil na terase za vlastním ocasem, jak už to občas bývá. Sandová údajně řekla, že pokud by měla talent, složila by skladbu pro tohoto pejska.

Hudebníka "psina" zaujala tak, že vše přetavil do toho, co mu šlo nejlépe. Skladbu, ve francouzštině pojmenovanou "Valčík malého pejska", Chopin věnoval hraběnce Delfině Potocké.

zdroj: YouTube

Byla to jedna z posledních skladeb tohoto polského umělce. Chopin totiž zemřel na tuberkulózu již v roce 1849, v pouhých 39 letech. A Minutový valčík byl i součástí jeho posledního odehraného koncertu, který se konal roku 1848 v Paříži. 

George Sandová svého někdejšího milence přežila o spoustu let. Zemřela v roce 1876.

 

 

Zdroje:  https://nationalpurebreddogday.com , radiochopin.org

Nejnovější články