Načítání obsahu, prosím počkejte

I koza může být mazel, nenechte se však napálit

I koza může být mazel, nenechte se však napálit Koza Jůlie, vítězka soutěže Miss koza, která se v roce 2010 odehrála na hradě Helfenburk | zdroj: Profimedia

Mezi neobvyklé domácí mazlíčky se v posledních letech zařadila i koza. Nebývá to však koza domácí, ale koza holandská zakrslá. Je tu ale (ne)jeden háček. 

Oficiální název zní koza zakrslá holandského typu. A to proto, že se do dalších evropských zemí rozšířila právě z Nizozemska. Kořeny má však v Africe. 

Odtud byly tyto kozy v 60. letech 20. století dovezeny do Nizozemska, aby se staly potravou šelem v zoologických zahradách. Tato chytrá zvířata si ale rychle získala popularitu mezi návštěvníky zoo a byl tak položen základ jejich chovu a vypracován standard plemene. 

Existují kozy papírové a bez papírů. Ty druhé bohužel masivně převažují a většinou se samozřejmě nejedná o čistokrevné jedince.

Zatímco cena "papírové" kozy holandské zakrslé se pohybuje od pěti tisíc korun výš, ty bez papírů jsou zpravidla mnohem levnější. I nepraví zástupci druhu se nicméně občas prodávají za přemrštěné částky.

Při pořízení tohoto neobvyklého mazla je tedy třeba velké obezřetnosti. Taktéž neplatí, že čím menší koza je, tím větší terno představuje. Pravá koza holandská zakrslá má v rámci standardu jasně danou maximální i minimální velikost. 

Co vám dá a nedá 

Pokud si ovšem chcete pořídit kozičku s úmyslem, že vám vedle společnosti dá i mléko, budete zřejmě zklamaní. Na rozdíl od kozy domácí totiž tyto krasavice distribuují mléko jen svým potomkům.

Na druhou stranu jsou tyto kozy přítulné, pohodové a nenáročné. Vystačí si s výběhem s letním přístřeškem vůči nepohodě, byť ocení samozřejmě i rozlehlejší pastvinu. Na zimu je pak třeba kvalitní ustájení. Pokud bydlíte v bytě, pořiďte si raději jiné zvíře. Neb koza se "do paneláku" opravdu nehodí. 

Jinak se ale naučí dokonce chodit i na vodítku!

Co se krmení baští seno, ovoce, zeleninu, tvrdé pečivo a samozřejmě i speciální granulované směsi. Myslete však na to, že kozy mají citlivé zažívání a skládejte jim menu s rozmyslem a dle rad odborníků a zkušených. 

Kozám je třeba také pravidelně stříhat paznehty a zhruba dvakrát do roka se odčervují. Veterinář pak poradí ohledně očkování a dalších ošetřovacích postupů. 

Co se barev týče, bývají v černé, bílé, černobílé, hnědobílé, hnědé s černým pálením a tříbarevné variantě. Průměrně se dožijí 10 až 14 let. A i pokud budete mít jen jedno jediné kůzle, je třeba ho registrovat u společnosti chovatelů. 

Mimochodem, ačkoliv má tato koza něco z chování psa, jedná se přece jen o stádové zvíře a zpravidla se doporučuje pořídit zvířata hned dvě. Nebude jim smutno. 

 

 

 

Zdroje:  zoochleby.cz , pektoruvstatek.estranky.cz

Nejnovější články