Načítání obsahu, prosím počkejte

Hřebčín v Kladrubech slaví. Chystají se ukázky i prohlídky stájí s hříbaty

23. 5. 2023 – 8:12
0
Hřebčín v Kladrubech slaví. Chystají se ukázky i prohlídky stájí s hříbaty Kladrubští barokní koně byly vyšlechtění pro ceremoniální účely, jsou jediným původním plemen v Česku | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Poslední nadcházející květnovou sobotu se uskuteční den starokladrubského koně. Diváky čekají ukázky, do kterých budou zapojeny desítky koní. Přístupné budou dopoledne některé stáje s hříbaty. 

Hřebčín v Kladrubech nad Labem na Pardubicku letos slaví 444 let od svého vzniku, před čtyřmi lety krajina kolem hřebčína vstoupila na seznam UNESCO. 

Akci zahájí v Kladrubech 27. května dopoledne chovatelská ukázka starokladrubských koní. Před publikem také projede kočár s císařským párem, jeho posádka oděná do kostýmů bude představovat císaře Karla VI. a jeho manželku Alžbětu Kristýnu Brunšvicko-Wolfenbüttelskou. Do kočáru bude zapřaženo osm koní.

Hlavní program na nádvoří kladrubského hřebčína začne ve 13:00, obsahuje 14 vystoupení, do kterých bude zapojeno více než 100 koní a 14 kočárů. „Prezentovány budou ukázky zápřeže, uherská pošta, dámy v sedle, velká jezdecká čtverylka třiceti dvou jezdců, voltiž nebo předvedení stáda starokladrubských bílých klisen s hříbaty. Nebudou chybět ani vystoupení hostů ze zemských hřebčinců v Písku a v Tlumačově. Jedinečná bude ukázka velké kočárové čtverylky složená z osmi jednospřeží, čtyř dvojspřeží a dvou čtyřspřeží,“ uvedla Chaloupková.

První program začne v 10:00, hřebčín bude otevřený o půl hodiny dříve. Přístupná bude císařská jízdárna s prezentací historického kočáru typu Berlina - Coupé, který byl vyrobený kolem roku 1850. Do 12:00 hřebčín umožní návštěvníkům volný vstup do vybraných stájí hřebčína.

„Den starokladrubského koně bude po skončení hlavního programu na nádvoří pokračovat v 17:30 v kostele sv. Václava a Leopolda koncertem nesoucí název Od klasiky do pohádky s loutnou a houslemi aneb skladby z období renesance, španělské tvorby 19. století a písní z českých pohádek i pořadů,“ dodala mluvčí.

Existence hřebčína se datuje rokem 1579, kdy původní koňskou oboru nechal císař Rudolf II. povýšit na císařský dvorní hřebčín. Dalším milníkem je rok 2002, kdy se chovné stádo starokladrubských běloušů s celým komplexem hřebčína stalo národní kulturní památkou. Od roku 2019 je krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech zapsaná na seznamu UNESCO.

Kladrubští barokní koně byly vyšlechtění pro ceremoniální účely, jsou jediným původním plemen v ČR. Kladrubský hřebčín chová bělouše, sesterský hřebčín ve Slatiňanech vraníky.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články