Načítání obsahu, prosím počkejte

Gorilí samec Richard „zdobí“ pražskou zoo už 20 let

3. 11. 2023 – 8:57
0
Gorilí samec Richard „zdobí“ pražskou zoo už 20 let Richard je považovaný za nejvíc sexy samce pražské zoo | zdroj: Profimedia

V sobotu uplyne 20 let od chvíle, kdy do pražské zoologické zahrady přišel z britské zoo v Paigntonu gorilí samec Richard, který je otcem všech dosavadních pražských gorilích mláďat. Koncem roku by se měl díky dceři svého prvorozeného potomka v pražské zoo, samice Moji, stát i pradědečkem. 

Richard nadále žije se svými syny Kiburim a Nuruem v původním pavilonu ve spodní části zoo, pojmenovaném Centrum Méfou. Při příležitosti dvou dekád s Richardem tam pražská zoo připravila na sobotu mimořádný program s předáváním dárků Richardovi, komentovaným setkáním a tematický malováním na obličej. Zástupci zoo o tom dnes informovali v tiskové zprávě.

Podle vrchního chovatele primátů Martina Vojáčka si Richard v současné době užívá zaslouženého odpočinku. „Bez zodpovědnosti za rodinnou skupinu samic s mláďaty je Richard o poznání klidnější a vyrovnanější,“ uvedl. Nicméně nadále Richard podle něj zůstává dominantním samcem ve skupině, kterou tvoří se svými syny. „Richard, Kiburi a Nuru tvoří jakýsi pánský klub. Jde o přirozenou sociální strukturu, kterou nazýváme mládeneckou skupinou. I zde Richard plní roli dominantního samce a skupina je díky jeho přítomnosti stabilnější,“ konstatoval chovatel.

Ředitel zoo Miroslav Bobek považuje Richarda za nejslavnější zvířecí osobnost zahrady a je podle něj ztělesněním pravého zvířecího velvyslance divoké přírody. „Jeho přítomností se významná část veřejnosti začala zajímat o ochranu goril a přispívat na ni,“ uvedl Bobek. Připomněl, že se současně blíží Richardovy 32. narozeniny, které oslaví 9. listopadu. Narodil se ve Frankfurtu nad Mohanem.

Do pražské zoo Richard přišel v listopadu 2003 a během 13 let se tam stal otcem šesti potomků. Nejslavnějším z nich byla samička Moja, první mládě gorily nížinné narozené v českých zoo, která přišla na svět v roce 2004. Nyní žije ve Španělsku. Zbývajících pět Richardových potomků žije v Praze.

Zoologická zahrada v Praze chová gorily 60 let. Většina jejích goril nyní žije v pavilonu Rezervace Dja, který zoo otevřela zhruba před rokem ve své horní části. Pavilon obývá rodinná skupina, samice Shinda, Kijivu, Kamba, Mojina dcera Duni a samci Ajabu a Kisimu, který loni přibyl do skupiny z Rakouska. Richard s Kiburim a Nuruem zůstává v původním pavilonu ve spodní části zoo.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články