Načítání obsahu, prosím počkejte

Dymka - kočka, které vytiskli titanové tlapky

Dymka - kočka, které vytiskli titanové tlapky Dymka dostala unikátní protézy, se kterými se naplno sžila jako by šlo o skutečné packy | zdroj: Profimedia

Když čtyřletou kočičku Dymku před dvěma lety našli na sibiřské silnici ve sněhu, nikdo v její záchranu moc nedoufal. Vzhledem k rozsáhlým omrzlinám jí musela být amputována ouška, ocas a hlavně všechny čtyři tlapky. To však veterináře nezastavilo. Díky 3D tisku dostala zbrusu nové packy a může chodit jako dřív.

Sergei Gorshkov, pracující v novosibirské veterinární klinice, spojil své síly s Tomskou polytechnickou univerzitou a začali pracovat na titanových tlapkách, které následně připojili ke koččiným kostem.

Na přední a zadní tlapky byly vytvořeny dva různé modely a 3D tiskárna se pak postarala o to nejdůležitější. Dymka teď má čtyři titanové nohy, přičemž spodní část tlapek je z měkkého, elastického materiálu, který jí umožňuje našlapovat stejně potichu, jako dřív.

Omrzlá zvířata jsou na Sibiři častým problémem a každou zimu se veterinářům na stůl dostanou desítky zraněných koček.

Dokazuje to i fakt, že Dymka není první kočkou, která dostala čtyři nové tlapky. Dva roky před ní podstoupil podobnou operaci kocourek Ryzhik, jehož zákrok byl, naštěstí, také úspěšný.

Na videu můžete vidět, že se Dymka již téměř úplně vzpamatovala a žije normálním kočičím životem u své nové lidské kamarádky - ženy, která ji dva roky nazpět našla umírat ve sněhu.

zdroj: https://www.youtube.com

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články