Načítání obsahu, prosím počkejte

Dvouhlavý želvák Janus slaví 25 let. Jeho hlavy mají různé povahy a občas se hádají

8. 9. 2022 – 8:59
0
Dvouhlavý želvák Janus slaví 25 let. Jeho hlavy mají různé povahy a občas se hádají Janus je miláčkem personálu i návštěvníků muzea, proto se stal i jeho maskotem | zdroj: Profimedia

Dvouhlavá želva Janus, která je maskotem muzea přírodní historie v Ženevě, oslavila začátkem týdne 25. narozeniny. Zvíře, které má kromě dvou hlav i dvě srdce, dvoje plíce, ale hlavně dvě osobnosti, je zřejmě nejstarší žijící dvouhlavou želvou. Ve volné přírodě by dlouho nepřežilo.

Janus se v muzeu vylíhl a dostal jméno podle římského boha zobrazovaného se dvěma tvářemi. A že svému jménu skutečně dělá část. Siamské želvy sice spolu sdílí jeden krunýř a jedno tělo, ale jinak jsou prý každá úplně jiná. Dokonce se kvůli odlišným povahám občas i dostávají do konfliktu - to když se dohadují, kterým směrem jít.

Pravá hlava je vůdčí, zvídavější a je častěji vzhůru. Levá si ráda pospí a hlavně ráda jí. Každá z hlav má přitom ráda odlišné lahůdky - zatímco jedna má nejradši čekanku, druhá miluje mrkev.

Ve volné přírodě by zvíře nemělo šanci, protože nedokáže obě hlavy stáhnout do krunýře. Hlavy se navíc o sebe odírají, proto musí mít svou stálou ošetřovatelku Angelicu Bourgoinovou, který dohlíží na to, aby se želva nepřevrátila a každý den ji omývá.

Zdroje:  Daily Mail

Nejnovější články