Načítání obsahu, prosím počkejte

Co (ne)říct někomu, kdo přišel o domácího mazlíčka

1. 12. 2021 – 9:10
0
Co (ne)říct někomu, kdo přišel o domácího mazlíčka Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Domácí mazlíček dává životu většiny lidí nový rozměr, je členem rodiny velmi často i více než deset let. Když pak o něj přijdou, prožívají často stejný smutek jako by ztratili milovanou osobu. Reakce druhých lidí na jejich ztrátu tak může bolest ještě rozvířit. 

„Kočkám stejně na jejich páníčkovi nezáleží.“ „Je to jenom křeček, koupíš si za stovku jinýho.“ „Vždyť jsi ho pořád jen obskakoval a nikam kvůli tomu ani nejezdil, aspoň budeš mít zas čas pro sebe.“ Ano, i tak mohou bohužel vypadat reakce na úhyn milovaného mazlíčka. Přitom ztráta zvířete, se kterým jsme strávili půlku života, bolí často stejně, jako by člověk přišel o člena rodiny. Podle toho potřebuje soucitnou reakci a prostor vyjádřit svůj smutek. Raději než říct jednu - byť s nadsázkou - nevhodnou větu, proto zprávu o ztrátě přejděte třeba se slovy „To mě mrzí“. 

Člověk, kterému uhyne jeho zvířecí přítel, často pociťuje prázdnotu, propadá zoufalství, osamělosti a může skončit až v depresích. Mnohdy v něm navíc hlodá pocit viny - pokud například zvíře musel nechat uspat nebo si nevšiml náznaků vážnějších zdravotních obtíží, dokud nebylo pozdě. 

Jak tedy reagovat, když chceme truchlícího povzbudit a dát mu najevo své pochopení? A čemu se raději vyhnout?

Udělejte si čas a vyslechněte pozůstalého. Nechte ho mluvit, jak dlouho bude potřebovat a dejte mu najevo, že ho vnímáte a jeho pocity chápete. Zkuste se do nich vžít - pokud jste sami o mazlíčka někdy přišli, dobře víte, jak se dotyčný cítí. Povzbuďte ho, aby zavzpomínal na šťastné a vtipné okamžiky, které se zvířetem prožil.

Hlavně vůbec neotevírejte otázku pořízení dalšího mazlíčka, natož abyste ho dotyčnému sami bez svolení a varování pořídili. Až se dotyčná osoba bude cítit připravená, zmíní se o tom jistě sama. Přece jen, kdo přijde o nejlepšího kamaráda, hned zpravidla neběží do nejbližší hospody shánět nového. 

A hlavně, všechno chce svůj čas. Někdo truchlí týden, jiný měsíc, někdo rok a jiný si zase nechává své pocity pro sebe a působí, že se ho ztráta vůbec nedotkla. To vše je přirozené, proto na nikoho netlačte a jeho pocity nezlehčujte. V případě potřeby může pomoci i psycholog. 

Zdroje:  Vlastní , bluecross.org.uk

Nejnovější články