Načítání obsahu, prosím počkejte

Bezoký Jasper - statečný kocour s děsivým zevnějškem

19. 12. 2020 – 13:19
0
Bezoký Jasper - statečný kocour s děsivým zevnějškem Kocour Jasper měl děsivý vzhled, ale něžnou duši. | zdroj: facebook.com/jazzypurrs

Jednou z kočičích hvězd internetu byl kocour plemene sphynx jménem Jasper. Sphynx jsou kočky lysé, což jim samo o sobě dává trochu zlověstný vzhled. Jasper byl ale unikátní – kvůli nemoci přišel o obě oči. Před měsícem, 15. listopadu, v téměř dvanácti letech uhynul, stále na něj ale vzpomíná nejen jeho majitelka, ale i početná základna fanoušků.

Absence srsti spojená s prázdnými očními důlky dávala Jasperovi vzhled jako vystřižený z nějakého hororu z 80. let, kdy bylo na vrcholu používání různých mechanických figurín a loutek k navození děsu. Jasperova majitelka si toho byla vědomá a mezi fanoušky byla oblíbená například trika s ilustracemi kocoura jako pekelného zplozence. Označit tohoto neobvyklého kocourka jen jako děsivého by ale nebylo férové – Jasper byl totiž především nesmírně statečný tvor.

Jeho majitelka, vystupující pod jménem Kelli, ho adoptovala jako dvouletého před deseti lety. Zprvu se mladý sphynx kocourek zdál být úplně zdravý, po pár letech se ale u něj rozvinul kočičí herpesvirus (FHV), mezi jehož typické symptomy patří záněty očí. Jasper skutečně začal trpět na zánět rohovky a velmi brzy o jedno oko přišel. Nemoc se po čase zdála zažehnána, v roce 2018 ale přišel o druhé oko.

Statečný mazel, byť tak trochu strašidelný 

Kocourek ale prokázal velkou vůli žít navzdory nepřízni osudu. Kelli mu začala na sociálních sítích vést profily a velmi rychle si našel desetitisíce fanoušků po celém světě. Část z nich patrně přitahoval jen zvláštní vzhled "hororové" kočky, mnoho lidí ale dojímalo, jak Jasper svůj stav zvládá. A opravdu – byl zvířetem veselým, mazlivým i hravým. Velmi rychle se naučil své nevidomosti navzdory orientovat a neztrácel vitalitu a energii.

Zlí jazykové by mohli říci, že si na Jasperovi jeho majitelka založila malý byznys, prodávala propagační předměty s jeho vyobrazeními. Na druhou stranu, liší se v tomhle kočičí celebrity příliš od těch lidských? A pokud je pointa příběhu v tom, že děsivý vzhled a útrapy nemocí dobrosrdečnou kočičí duši nepřemůžou, pak se ani oblíbenosti Jaspera není co divit.

Jeho příklad ukazuje, že i takto postižený mazlíček dokáže rozdávat radost a sám si lásku svých lidí užívat. Kelli opakovaně vyzývala, ať lidé zvažují adopce i starších a nemocných koček, když hledají společníky, protože i tato zvířata si něhu a péči zaslouží a umí ji krásně oplácet,

Příběh Jaspera se smutně ukončil, když 15. listopadu uhynul. Bližší příčiny nebyly oznámeny, šlo ale asi o celkovou únavu organismu – vloni kocourek utrpěl srdeční záchvat, ze kterého se ale ještě úplně vyléčil. Jeho skon, který přišel měsíc před dvanáctými narozeninami, oplakala nejen Kelli, ale s ní i řada fanoušků.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články