Načítání obsahu, prosím počkejte

Živorodka duhová: Ideální rybka pro úplné začátečníky

30. 3. 2023 – 8:41
0
Živorodka duhová: Ideální rybka pro úplné začátečníky Pestře zbarvená ozdobná forma samečka živorodky | zdroj: Pixabay

Živorodky duhové patří mezi nejoblíbenější akvarijní rybičky. Tito sladkovodní tvorové jsou velmi nenároční, atraktivně zbarvení a snadno se rozmnožují. Živorodky jsou proto považovány za jeden z nejlepších druhů pro úplné začátečníky v akvaristice.

Tyto rybky jsou známé také jako paví očka nebo gupky. Pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, dnes se ale rozšířila i na mnoha jiných místech světa. Tato sladkovodní ryba totiž přežívá i v brakických vodách, dokáže přivyknout i mořské vodě – mořské živorodky ale pak nemohou žít ve vodě sladké. Na řadě míst planety se dokázaly uchytit kolonie, živorodky vytváří mnohopočetná hejna.

Podle některých studií existuje populace těchto ryb i u nás pod mělnickou elektrárnou, kde je o trochu teplejší voda. Nejde ale o příliš nebezpečný invazní druh – v Africe byly dokonce živorodky vysazovány cíleně, neboť se živí hlavně komářími larvami. Vzhledem k jejich dobrému rozmnožování tak dokáží velká hejna znatelně přispívat ke snižování množství komárů anopheles, kteří přenáší malárii.

Honba za barevností

Jak jsme naznačili, živorodka je malá rybka. Samice měří jen asi 6 cm, samec pak 3–4 cm. Samci bývají zbarveni výrazně pestřeji než samičky, jejichž původní divoké zbarvení je v odstínech hnědi. Divoké formy ryby také vždy nesou kresbu připomínající paví oko, proto jejich lidový název. Díky mimořádné oblibě a šlechtění dnes ale existuje skoro až nepřehledné množství různých barevných variant samců.

Někdy se dokonce varuje před přílišnou honbou za barevností, neboť řada neobvyklých kreseb vzniká bez ohledu na příbuzenství a dědičnost chorob, což snižuje životaschopnost ryb. Zajímavostí je, že pestrost se netýká jen barev, ale i tvaru ocasní ploutve. Ta může být v různých variantách tvaru „rýče“, špičatá, závojovitá, vějířovitá a další.

Pro chov se doporučuje nádrž o minimální velikosti 20 litrů na jednoho samce a dvě samice, samozřejmě ale čím větší, tím lepší. Počet ryb v akváriu se odvíjí jen od jeho velikosti, živorodky dokáží vytvářet i velká hejna.

Problémem může být přerybnění nádrže. Ryba se totiž velmi dobře množí po celý rok, její jméno napovídá jistou biologickou zajímavost: jedná se o živorodý druh. Samice nese jikry v sobě, kde je sameček, zvláštním orgánem vzniklým přeměnou ploutve, oplodní. U živorodky pak dochází k porodu potěru, nikoliv kladení jiker. Rybky podle teploty vody dospívají během 4–10 týdnů, čerstvě narozené rybky by měly na čas růst v oddělené nádrži, aby se nestaly obětí kanibalismu.

Přátelské a nenáročné ryby

Jsou to klidné, přátelské ryby. Dobře se snáší s druhy podobné povahy, například s neonkami či dánio. Řada chovatelů ale upřednostňuje nádrže čistě s živorodkami. Při pestrosti zbarvení a forem ploutví totiž i takové akvárium vypadá velmi bohatě. Na chov jsou tyto ryby nenáročné, spokojí se s běžným krmením, nejsou příliš citlivé na čistotu ani teplotu vody.

Udává se, že dobře snáší chyby začátečníků, ale čím lepší péče, tím lépe pro rybu. Samozřejmě to platí tehdy, kdy se chyby daří napravovat. Dlouhodobě živorodka ve špinavé, studené vodě nevydrží, krátkodobě ano. Teplota by se měla pohybovat mezi 22–27 °C. Při kvalitní stravě a zdravém životním prostředí se dožívají zhruba 2–3 let.

Paví očka jsou možná nejznámější akvarijní rybou a jejich obliba neklesá. Jsou vhodné nejen pro naprosté začátečníky v akvaristice, ale díky pestrosti vzhledu si na své mohou přijít i chovatelé hledající méně obvyklé formy.

Zdroje:  Vlastní , thesprucepets.com

Nejnovější články