Načítání obsahu, prosím počkejte

Zájezdský zoopark odchoval ťuhýkovce žlutokorunkatého, zřejmě jako první v Evropě

8. 7. 2023 – 9:20
0
Zájezdský zoopark odchoval ťuhýkovce žlutokorunkatého, zřejmě jako první v Evropě Ťuhýkovec žlutokorunkatý | zdroj: Profimedia

Zájezdský zoopark na Kladensku odchoval ťuhýkovce žlutokorunkatého, zřejmě jako první v Evropě. Jde o pestrobarevného pěvce, není v žádné jiné tuzemské zoo.

Ťuhýkovec žlutokorunkatý pochází ze subsaharské Afriky. Živí se různými druhy bezobratlých, například sarančaty, brouky, housenkami, ale dokáže ulovit i menší druhy ptáků nebo jejich mláďata. Na hlavě má sytě žlutou korunku a jeho břišní část těla je zářivě červená.

„V Zooparku Zájezd chováme ťuhýkovce asi dva roky. V zázemí jsme s jejich chovem neměli úspěch, zlom ale přišel ve chvíli, kdy jsme díky několika přesunům jiných druhů dostali možnost umístit je na začátku roku do větší voliéry v Teráriích. Krátce po přesunu do nové expozice začal pár budovat hnízdo a samička snesla první vejce, na kterém vzorně seděla asi 20 dní,“ uvedla chovatelka Lucie Vaňková. První vejce nebylo oplodněné, ale z dalšího se 15. května se vylíhlo mládě, které přibližně po dvou týdnech opustilo hnízdo a postupně začíná samo hledat potravu.

„Pokud je nám známo, v jiné evropské zoo se odchov tohoto druhu zatím nepodařil. Ťuhýkovci žlutokorunkatí nepatří mezi druhy, které by byly bezprostředně ohrožené vyhynutím. Bohužel, co není, může být. V kontextu toho, jak všude na světě ubývá přirozené prostředí pro život zvířat, můžeme být v budoucnu svědky ohrožení i zatím celkem běžných druhů,“ uvedla zakladatelka a majitelka Zooparku Zájezd Dana Fraňková. Dodala, že každý poznatek o biologii a chovu druhů, u kterých zatím není tolik poznatků, je proto nesmírně cenný.

Expozice ťuhýkovců je součástí zájezdského pavilonu nazvaného Terária. Návštěvníci je najdou v hlavní části zoo. Zoopark Zájezd je otevřen každý den, v sezoně od 9:00 do 18:00. Je zde k vidění přes 100 druhů exotických i domácích zvířat. Součástí zoo je i odpočinková zóna s občerstvením, kavárnou, dětským hřištěm nebo velkou nafukovací trampolínou. Zájemci si také mohou prohlédnout aktuální výstavu fotografií, která dokumentuje vývoj zooparku od jeho založení před 15 lety.

Zdroje:  ČTK

Nejnovější články