Načítání obsahu, prosím počkejte

Ukřičený růžový 'ťulpas' je kamarád na celý život

12. 2. 2021 – 10:33
0
Ukřičený růžový 'ťulpas' je kamarád na celý život Kakadu růžový | zdroj: Pixabay

Kakaduové patří mezi ikonické papoušky Austrálie. Z nich nejrozšířenější je pak krásně zbarvený kakadu růžový. Tento pták se také poměrně často vyskytuje ve voliérách chovatelů. Pravda, není to papoušek pro začátečníky – není nejlevnější a má své nároky na péči i prostor. Na druhou stranu ale může být perfektním opeřeným kamarádem těm, kteří to s chovem papoušků myslí opravdu vážně.

Je to větší pták, který měří asi 35 cm. Klasické zbarvení tvoří stříbrošedá záda a šedá křídla, spolu s růžovou tváří a hrudí, která mu dala jméno. Pohyblivá chocholka je také světle růžové. Kolem očí má kroužek holé kůže, dospělí samci mají tmavě hnědočerné duhovky, samice sytě hnědé až červenavé. Pestré zbarvení se vybarvuje až v dospělosti.

V přírodě se až na úzké pásy při pobřeží vyskytuje takřka v celé Austrálii, zavlečen byl také na Tasmánii. Původně žil v otevřené krajině s roztroušeným porostem stromů, dnes je to ale běžný obyvatel mnoha australských měst. V australské angličtině se nazývá galah (což je odvozené z domorodých jazyků), kteréžto slovo slouží i jako mírná nadávka, asi něco jako náš „šašek“ nebo „ťulpas“.

Odlesňování mu vyhovuje

Tento kakadu patří mezi tu menšinu původních australských druhů, která profitovala ze změn divoké přírody vyvolané kolonizací. Jeho životnímu stylu totiž vyhovuje odlesňování a zemědělské hospodaření na úrodné půdě, navíc se adaptoval i na využívání umělých rezervoárů vody v suchých oblastech.

Žijí v hejnech o deseti až tisíci jedincích, tedy se značně variabilní velikostí. Jsou známé i příklady takových kooperujících skupin složených z různých druhů s podobným životním stylem – vedle kakadua růžového tak mohou žít například kakaduové žlutočečelatí, naholící či inka. Někdy tak vznikají i mezidruhoví hybridi.

Jako jiní kakaduové, vytváří i tento pevné, celoživotní páry, které hnízdí v dutinách stromů. Živí se hlavně rozličnými semeny a pro své nálety na pole bývá někdy australskými farmáři chápán jako škůdce.

Prostorná voliéra a dietní strava

V domácích chovech sice není tak rozšířený jako jeho bíle zbarvení bratranci, přesto patří mezi populární mazlíčky. Je potřeba počítat s tím, že pták žije až 80 let, může to tedy být celoživotní parťák – a zároveň i závazek.

Potřebuje prostornou voliéru, doporučuje se délka čtyři metry a metr šířka, venkovní voliéry by měly mít možnost úkrytu před nepřízní počasí. Voliéra by měla být vybavena větvemi ke šplhání i na okus, často se ale zdržují na zemi, a tak je potřeba udržovat čistotu. Odchov mláďat je poměrně náročný a obvykle se mu věnují jen zkušení chovatelé. Právě od chovatelů je také nejlepší mladého papouška pořídit, počítejme ale s tím, že jeho cena odpovídá ceně čistokrevných psů s průkazem původu.

V zajetí je potřeba při krmení hlídat přísun tuku, tito papoušci mají sklony ke vzniku tukových nádorů liposomů. Ve stravě by tedy měly převazovat zrniny, olejnatá semena dávkujte jen mírně. Je možné přilepšovat ovocem a zeleninou, oříšky a sušené banány pak jen jako pamlsky. Čerstvé větve mu poslouží nejen k zabavení, ale i jako součást stravy.

Hlučný kamarád na celý život

Tito ptáci jsou známí tím, že ke svým lidem vytváří silné citové vazby. To na jednu stranu má velký potenciál k rozvíjení přátelství, na druhou stranu ale papoušek při nedostatku pozornosti strádá a propadá frustracím.

Někteří chovatelé také mohou mít problém s tím, že jsou poměrně hluční. Zároveň se ale velmi dobře učí mluvit a celkově projevují značnou inteligenci při hře, zkoumání i komunikaci. Krásně při tom pracuje se svou pohyblivou chocholkou, pomocí které dokáže spolu s řečí těla vyjádřit širokou škálu emocí.

Jak jsme uvedli na začátku, kakadu růžový není papoušek pro začátečníky. Jak jeho vlastnosti, tak rozměry a cena jasně říkají, že se při jeho chovu pohybujeme na jiné úrovni, než u andulek (s veškerou úctou k andulkám). Zároveň ale mezi velkými exotickými ptáky patří mezi ty dostupnější a zvládnutelné bez extrémně zvláštních nároků. Kdo má papoušky rád a už má za sebou nějaké zkušenosti, ten může v tomto tvorovi objevit pořádný kus růžového štěstí.


Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články